Események betöltése

Szimchát Tórá a Tóra örömünnepe

  • Ez az esemény elmúlt.
  Óbudai zsinagóga Lajos utca 163
Budapest, 1036 Magyarország
   

Az őszi ünnepek végén van a Tóra örömünnepe (Szimchát Tórá). Ezen a napon fejeződik be a Tóra olvasás 54. szakasza, és ezt követően kezdődik újra az első heti szakasz, hisz a Tóra olvasás folytonossága sohasem szakad meg.
Ünnepeljünk közösen az Óbudai zsinagógában idén is!
Részletes imaidők:

Nagyünnepi imaidők – Zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA (BUDAPEST, III. KER., LAJOS U 163.) Szeptember 9. (vasárnap) 18:30 Ros Hásáná előestéje, ima és ünnepi kidus Szeptember 10. (hétfő) 10:00 Ros Hásáná 1. napja – Sáchrit 12:00 Sófár fújás 18:00 Táslich (találkozó a Rozmaring Étteremnél) 19:00 Ros Hásáná 2. napjának előestéje, ima és ünnepi kidus Szeptember 11.

Szimchát torá az év egyik legvidámabb napja. A közösség apraja-nagyja összegyűlik a zsinagógákban, ahol a férfiak hangos énekszóval táncolnak körbe-körbe a tóratekercsekkel a kezükben. Ezt nevezik hákáfotnak. „Örvendjetek és vigadjatok a Tóra örömünnepén, és adjátok meg a kellő tiszteletet a Tórának, mert az jobb „áru” minden másnál, aranynál és ékszernél drágább. Örvendjünk és vigadjunk a Tórával, mert életünk, erősségünk és fényességünk…” (Az ünnepi imából). A bima, azaz a tóraolvasó asztal hétszeri körbejárását a XVI. századi cfáti kabalisták vezették be. Minden tekercset elővesznek ilyenkor, a tóraszekrényeket nyitva hagyják, és sok közösségben egy szál, égő gyertyát helyeznek el bennük, hiszen a Tóra maga a fény, s ha a tekercsek nincsenek a szekrényben, pótolni kell a világosságot. Izraelben a kisgyerekek puha plüsstórákkal és az óvodában készített, színes zászlókkal érkeznek a zsinagógába. A legtöbb európai közösségben cukorkákat, diót dobálnak a nők a táncoló férfiakra, illetve a chátán torára és a chátán börésitre.

https://www.facebook.com/events/318234872063062

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»