Események betöltése

Szilárd Klára új festményei a Magyar Zsidó Múzeumban

  • Ez az esemény elmúlt.
  Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Dohány u. 2
Budapest, 1077 Magyarország
 

Szilárd Klára festőművész legújabb munkáit mutatja be Budapesten, a Magyarországi Zsidó Múzeumban. A mintegy nyolcvan képet felvonultató tárlat december 15-én nyílt meg.

Szilárd Klára: Naplemente

Az alkotó, aki 2011-ben nagy kiállítással ünnepelte 90. születésnapját, most az utolsó három év munkáit, kis és nagy olaj-vászon képeit állítja ki.

A képek között van a Naplemente című, 20×20 centiméteres sorozat, három triptichon és 17 akvarell. A festmények és az akvarellek egyaránt elvont, absztrakt stílusban készültek. Szintén látható lesz a négy elemről, a vízről, a földről, a tűzről és a levegőről készített négy festmény.

Szilárd Klára nyári lakhelye Szentendre, az ott festett Szentendrei kapuk című sorozatának vázlatát, két nagy és két kis képet is kiállít. Mint mondta, úgy tervezi, hogy a kapukból nagy sorozatot készít.

Utolsó kiállítása tavaly volt a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban: Beszélő fák címmel 42 olajképét és hat akvarelljét mutatta be. Szilárd Klára 92 éve ellenére folyamatosan dolgozik, kíváncsi és van mondanivalója a világról. “Talán ez tart fiatalon” – jegyezte meg.

Szilárd Klára: Flamingó a gépben

Szilárd Klára 1921-ben született Budapesten, több szabadiskolába járt, Jaschik Álmos, Gallé Tibor, Koffán Károly és Bernáth Aurél volt tanára. Hamis papírokkal menekült külföldre 1944-ben. 1945 és 1951 között Genfben és Zürichben élt, díszlet- és jelmeztervezést tanult, újságokat illusztrált, majd férjhez ment egy kürtművészhez és 1951-ben Izraelbe költöztek. Közben egy olaszországi tanulmányúton megtanulta az ólomüveg-készítést és ezt meghonosította Izraelben. Tizennégy zsinagóga üvegablakait készítette el. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Több egyéni kiállítása volt Izraelben, Franciaországban és Magyarországon, ahová 1993-ban települt vissza. Budapesten és Szentendrén él.

Mostani kiállítását, amely február 16-ig látható, P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg és köszöntőt mondott Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. A szentendrei művészek nevében Aknay János Kossuth-díjas képzőművész beszélt.

Szilárd Klára (Fotó: Aknay Tibor)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»