Események betöltése

Szilárd Klára festőművész előadása az Izraeli Kulturális Intézetben

  • Ez az esemény elmúlt.
  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
  Izraeli Kulturális Intézet
Honlap:
http://www.izraelikultura.hu/
 

Szilárd Klára festőművész kalandos életéről, festészetről és izraeli éveiről mesél február 18-án 18:00-tól az Izrael Kulturális Intézetben.

A 92 éves Szilárd Klára festőművész ma is aktívan dolgozik, művészete korábbi periódusainak termését új művekkel gazdagítja, amelyek szervesen kötődnek korábbi műveihez, ugyanakkor új festői leleményekkel gazdagítják azt. Ma is érvényes rá, amit 1990-ben, amikor első jelentős kiállítását rendezhette meg a budapesti Vigadó Galériában, Udvardi Erzsébet ezekkel a szavakkal fogalmazott meg: „… ez a festői hang tele van izgalommal, feszültséggel, vibrálással. Olyan átélésekről tanúskodik, amely a lét, az élet, az univerzum nagy hullámzásait képes egy négyzetnyi mezőbe kényszeríteni. Az ő látványiban mindig drámai erő van, amellyel a természet monumentális hatalmasságát számunkra közvetíti.”

Szilárd Klára festőművész, grafikus, díszlet és jelmeztervező, szobrász. 1939-ben érettségizett a Veres Pálné Gimnáziumban, de közben már 1936-tól Jaschik Álmos szabadiskoláját látogatta, majd 1940 és 1944 között művészeti tanulmányokat folytatott Gallé Tibor, Sárkány Loránd, Istókovits Kálmán, Koffán Károly és Bernáth Aurél szabadiskoláiban. 1945/46-ban diplomát szerzett Genfben az Ecole des Beaux-Arts-on. 1945 és 1951 között Svájcban élt, majd 1951-ben áttelepült Izraelbe, ahol először Tel-Avivban, majd Ramat Ganban, végül huszonhat évig Jaffán élt és dolgozott. 1955-ben tanulmányi útja keretében Ravennában, az ottani Accademia di Belle Arti-n freskó,- és üvegfestészeti tanulmányokat folytatott. Színházi díszleteket, monumentális üvegablakokat tervezett, kivitelezett, festészeti munkásságot folytatott. Izraelben tizennégy zsinagóga üvegablakát jegyzi tervezőként és kivitelezőként. Grafikai munkássága is jelentős. 1986-tól hegesztett vasszobrokat is készít. 1991 és 2001 között lakása és műterme volt Párizsban. 1993-ban visszatelepült Magyarországra. 60 önálló kiállítása volt világszerte. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének és számos rangos nemzetközi elismerésnek díjazottja.

Szilárd Klára új műveinek kiállítása a Magyar Zsidó Múzeumban 2014. február 16-ig tekinthető meg.

Az előadás helyszíne: Izraeli Kulturális Intézet (1061 Budapest, Paulay Ede utca 1.), 1. emelet, Teva terem

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»