Események betöltése

Szerelem a Holokauszt idején

  • Ez az esemény elmúlt.
  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
  Izraeli Kulturális Intézet
Honlap:
http://www.izraelikultura.hu/
   
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A szerelem és a Holokauszt elsőre össze nem illőnek tűnhet, ám az akkor élt átlagemberek életét megvizsgálva kiderült, hogy igenis elválaszthatatlan részét képezte a zsidó életnek a Holokauszt során. A szerelem természetének megvitatása mellett az est során a haifai egyetemen tanító Ben Ze’ev két szívszorító szerelmi történetet is bemutat.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linken lehet megtenni: http://tinyurl.com/pxzqvvn

A szerelem és a Holokauszt elsőre össze nem illőnek tűnhet, mivel előbbinek általában nem a Holokausztot jellemző kegyetlenséggel, gyűlölettel- és ellenségeskedéssel teli környezet nyújtja a legideálisabb táptalajt. Ez alapján feltételezhető, hogy egy ilyen durva környezetben a szerelem megengedhetetlen luxus lehetett, mivel közvetlenül nem szolgálta a túlélést. Azonban az akkor élt átlagemberek életét megvizsgálva kiderült, hogy ez a feltételezés hamis, és a szerelem igenis elválaszthatatlan részét képezte a zsidó életnek a Holokauszt során. Két elméleti megfontolás – a szerelem természete általában véve, illetve a szerelem rettenetes körülmények között – mellett Aaron bemutat két szívszorító szerelmi történetet is: Hedy Weisz és Tibor Schroedder, valamint Rebecca és Joseph Bau történetét is.

Az előadás nyelve angol.

Aaron Ben-Ze’ev-ről röviden

Aaron Ben-Ze’ev a Haifa-i Egyetem filozófia professzora. Alap- és mesterdiplomáját is a ott szerezte; filozófia és közgazdaságtan, illetve filozófia szakon, ezt követően pedig a Chicago-i Egyetemen végezte el doktoriját 1981-ben. Kutatásai az érzelmekre fókuszálnak, azon belül pedig az elmúlt évtizedekben elsősorban a szerelemre. Eddigi könyveit az MIT Press, a Camridge University press és az Oxford University Press adták ki, és jelenleg is dolgozik legújabb könyvén, amely a Romantikus kompromisszumok címet viseli. A Haifa-i Egyetemen Filozófia Karán több akadémiai pozíciót is betöltött, mint elnök, rektor valamint kutatómunkáért felelős dékán.

Ben-Ze’ev professzor egyike a világ vezető szakértőinek az érzelmek területén, továbbá a nemrég megalapított Európai Filozófiai Társaság Érzelmi Központjának elnöke.