Események betöltése

Szarvaska: Zsidó közösségek a világ körül

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   
Szarvaska: értékek, hagyomány és közösség

Idén is folytatódik népszerű programunk, melyen az 5-10 éves gyerekek változatos módszerekkel ismerkedhetnek a zsidósággal, értékekkel, hagyományokkal és a közösséggel.

Tudtad, hogy a világ minden táján élnek zsidók? Még Indiában, Marokkóban vagy Ausztráliában is! Ezen az alkalmon egy nagy utazásra megyünk, ahol felfedezzük a világ különleges zsidó közösségeit. Megismerkedünk új szokásokkal, ízekkel, dalokkal és sok-sok élménnyel gazdagodva térünk haza. Tarts velünk világkörüli utunkon!

Mi az a Szarvaska?

 

A foglalkozások során a gyerekek nem csak a régen élt történelmi személyekről tanulnak, hanem kortárs zsidó példaképekről is beszélgetünk velük. Megmutatjuk nekik, hogy hogyan is éltek a régiek, és milyen értékek maradtak fent napjainkban is. Hiszünk abban, hogy a múlttal való kapcsolat szilárdan megalapozza az egészséges, erős és élénk zsidó jövőképet.
A gyerekek játékosan ismerkednek meg a hagyományos és új módszerekkel, amikkel a zsidó szokásokat továbbvihetik. Közösen fedezzük fel, hogy hogyan is jelennek meg ezek a régi rituálék a mai rohanós és technikával teli, zsúfolt életünkben.
Úgy gondoljuk, hogy a Szarvaska a mai zsidó élet egyik legfontosabb bázisa. Tapasztalt oktatóink és rugalmas tanmenetünk mellett a gyerekek önfeledten és gyorsan barátkozhatnak, így a közösség aktív tagjaivá válnak.
Néhány alkalommal a Bálint Ház falain kívülre szervezünk programokat, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, milyen is egy nagyobb közösség részének lenni. A foglalkozásokat kéthetente vasárnaponként 10:00-tól tartjuk, az ingyenes program egy kóser étkezést is tartalmaz.

Előzetes:

Március 29.

Zsidó konyha
Örök vita a családunkban, hogy hogy jó a maceszgombóc: puhán vagy keményen? Tudod, hogy miből készül a humusz, a falafel vagy a halva? Esetleg még sosem hallottál ezekről az izraeli finomságokról? Ropogtattál már maceszt vagy inkább a pihe-puha barheszt kedveled? Neked mi a kedvenc sütid: a flódni, a hámántáska vagy esetleg a hanukai fánk? Ha már csorog is a nyálad a sok finom ennivaló hallatán, mindenképpen velünk a helyed ezen a Szarvaskán!
Április 26.
Izrael – az Ígéret Földje
Május 10.
Szarvaska Lágbáomeri kinti móka

 

Jelentkezés 

Amennyiben érdekel a program kérlek jelentkezz az űrlapon keresztül vagy írj nekünk egy emailt:
Steiner Noémi – junior@balinthaz.hu – 06 70 32 59777

Szervező 

A SZARVASKA főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 28 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 7 programot működtet: Bálint HázHolokauszt Túlélők ProgramjaIntergenerációs ProgramJaffe Zsidó CsaládsegítőJudafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) és a Narancsliget Adományközpont.
Ingyenes program.

  

Család: Szarvaska: Zsidó közösségek a világ körül | Bálint Ház

h k sze cs p szo v 5780-81. évi zsidó naptár 2020. Március 10.2020. Április 9.2020. Május 12.2020. Május 29.2020. Július 30.2020. Szeptember 19.2020. Szeptember 28.2020. Október 3.2020. Október 11.2020. December 11-18. 2020. február 10. Tu biSvát, a fák születésnapja Purim (Ádár 14.) Pészáh (Niszán 15.) Lag Báomer (Ijjár 18.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»