Események betöltése

Sóletfesztivál

  • Ez az esemény elmúlt.
  Kazinczy utca Kazinczy utca
Budapest, 1075 Magyarország
   

Budapest egyetlen szigorúan kóser gasztrofesztiválja
2018-ban negyedik alkalommal kerül megrendezésre a népszerű zsidó gasztrofesztivál a belváros szívében, a Kazinczy utcában. A résztvevők nemcsak 4 különböző ország sóletjét, hanem számos más tradicionális zsidó ételt és italt is megkóstolhatnak, ezen túl bepillantást nyerhetnek a kóser konyha és zsidó élet rejtelmeibe. Az EMIH által szervezett egész napos fesztiválon a gasztronómiai élmények mellett élő koncertek, gyermekfoglalkozások, kulturális programok várják az érdeklődőket.

Mikor és Hol?
2018. augusztus 26-án, 11-21 óra között
1075 Budapest, Kazinczy utca – a Király utca és Wesselényi utca közötti szakaszon

A rendezvény mindenki számára szabadon látogatható, belépőjegy nincsen!

A Sóletfesztivál részletes programja
11:00 – 11:15 Hivatalos megnyitó
11:30 – 12:30 Iszkiri zenekar
13:00 – 14:00 Sabbathsong Klezmer Band
14:30 – 15:30 Klezmerész
17:00 – 17:40 Kérdezd a rabbit! LIVE – Köves Slomó rabbival és Katz Dáviddal
17:45 – 18:15 Sóletverseny Wossala Rozinával
18:30 – 19:30 Oláh Gergő
20:00 – 20:50 Nigun
21.00 – A rendezvény zárása

Az idei Sóletfesztiválon 4 ország sólet-különlegességeit kóstolhatják meg a fesztiválra látogatók

A magyar sólet
A magyar sólet karakteres ízét a füstölt libacomb adja. Fő alapanyaga, avagy a teste az ételnek a nagy mennyiségű bab, melyet hosszú ideig főznek üstben. A fűszereken és a húson túl, melyek a fenséges ízt adják, a sós és csípős ízvilág dominál, a magyar konyha karakterének megfelelően.

Az izraeli sólet (jiddisül: jeruzsálemi csólent)
A fehérbabból, marhából és krumpliból készült izraeli sólet titka, hogy a hozzávalókat a karamellizált cukorral pirított hagymára rétegezve helyezik az edénybe, úgy forralják, majd lassú tűzön főzik. Mivel egykoron az askenázi bevándorlóknak nem állt mindig rendelkezésükre marhahús, így alakulhatott ki, hogy Izraelben gyakran csirkeszárny és egyéb csirkedarabok felhasználásával készítették a sóletet. A különböző arab országokból érkező zsidók hagyományos ételkészítése is nyomot hagyott az ételen, így kerülhetett egyes sóletfajtákba humusz is.

A marokkói sólet (szchina)
A marokkói sólet érdekessége, hogy nemcsak babot, hanem ugyanolyan mennyiségű csicseriborsót is tartalmaz, valamint a hozzávalók között mézet, fokhagymát és édesburgonyát is találunk. A sólet különleges ízéhez az is hozzájárul, hogy a cukrot karamellizálva adják az ételhez a főzés közben, és mielőtt lassú tűzön órákon át főzni kezdenék, még néhány meghámozott keménytojás is kerül a fazékba.

Az iraki sólet
Jóllehet a világ első szakácskönyve is az ókori Mezopotámiában, azaz a mai Irak területén látott napvilágot, az iraki konyha jellegzetes, kifinomult ízvilágú konyhája a középkor folyamán, az Abbászida-dinasztia idején (750-1258) nyerte el a szomszédos országok (Irán, Törökország) hatásait is tükröző, napjainkban is jellemző formáját. Az iraki sólet alapját a mindkét oldalán megpirított csirkehús adja, amit kockára vágott paradicsom és sok paradicsompüré, valamint olyan közel-keleti különlegességek, mint a datolyaméz és az arab konyha népszerű fűszerkeveréke, a Baharat tesznek igazán egzotikus élménnyé, valamint az a meglepő tény, hogy nem babbal, hanem rizzsel készül.

https://www.facebook.com/events/255756024977478

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!