Események betöltése

Séta az emlékezet könyvtárában / Judafest

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

Alig tudja ma már valaki, hogy Hedy Lamarr nem csak okos, hanem a világ egyik legszebb asszonya is volt, Hollywood ünnepelt filmcsillaga is egyben. Szinte hihetetlen, de a mobiltelefon feltalálása is az ő nevéhez fűződik.
A Hungária fürdő majd egy évszázadon át a Wesselényi – Klauzál – Nyár utca közötti teljes épülettömböt magába foglalta. A Gamperl-féle Vasfürdő a 19. század végén nyitotta meg kapuit, amit 1897-ben a Ringer család vásárolt meg, ahol egy modern fürdőkomplexum épült ki. A Nyár utcai oldalon kád- és gőzfürdőt építettek, a Klauzál utcai fronton pedig olcsó népfürdőt nyitottak. 1908-ban készült el a Dohány utca felől az úszóversenyek rendezésére is használt medence, valamint egy gőzfürdő.
Kinszki Imre művelt, sokoldalúan képzett pesti polgár volt, aki zsidó származása miatt 1921-ben kénytelen volt feladni egyetemi tanulmányait, és ezután tisztviselőként kereste a kenyerét. Közben fényképezni kezdett, és az 1930-as évek végére a nemzetközi modern irányzatokkal rokonítható magyar fotográfusok egyik elismert alakjává vált. Tehetségét azonban nem volt módja kibontakoztatni: 1945-ben egy halálmenetben halt meg. André Kertész, Robert Capa vagy épp Lucien Hervé méltó kortársa lehetett volna.

És hogy mi köti össze ezeket a történeteket?
Azok a személyes életinterjúk, amelyeket a Centropa Alapítvány oral history archívumának interjúalanyai meséltek. A séta során ezek a visszaemlékezések, és sok más izgalmas emlék is felszínre kerül.

► Előzetes regisztráció június 5. 10:00 és június 7. 10:00 között: www.judafest.org/

https://www.facebook.com/events/2159490154287367

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!