Események betöltése

Rényi András: Hogyan emlékeznek az emlékművek?

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Kérdés, a kortárs művészet miként járulhat hozzá a valós társadalmi emlékezet, s ezen belül különösen a Holokauszt emlékezetének megújításához? Miként képes egy-egy művészi tett az eleven polgárt lelkiismeret-vizsgálatra, önreflexióra serkenteni? 

A nemzedékek és emlékezet – előadássorozat és kiállítás nyitóelőadása a hagyományos köztéri emlékállítás korszerűtlenné válásának történeti problémájából kiindulva (ennek a most felállítandó Szabadság-téri emlékmű ad különös aktualitást) vizsgálja azt a kérdést, hogy a kortárs művészet miként járulhat hozzá a valós társadalmi emlékezet, s ezen belül különösen a Holokauszt emlékezetének megújításához. Néhány konkrét példa ismertetésével azt vizsgálja, hogy miként képes egy-egy művészi tett az eleven polgárt lelkiismeret-vizsgálatra, önreflexióra serkenteni, saját személyes, közösségi és nemzeti múltjával való szembenézésre ösztönözni?

 Rényi András

Az emlékezés felelősség. Jelentős életeseményeinket, családi legendáinkat, közösségünk, városunk, országunk dicsőséges pillanatait és traumáit meg kell őrizni, és folyamatosan karban kell tartani. De ki végzi ezt a munkát? Kinek a dolga az emlékezés, és az emlékeztetés? Ki törli le a port a korábbi események mozdulatlanná merevedett képeiről, hogy a múlt történetei érthetőek legyenek a mában? Kinek a feladata, hogy a következő nemzedékeknek a megfelelő szavakkal adja át ezt a tudást, hogy az övék lehessen, és hogy ők is tovább adhassák? Nekünk, mindannyiunknak. Akár csak jó kérdésekkel. A hittel, hogy újra és újra el kell mondani mindent, újra és újra kicsit másként.

A Bálint Ház nyolc részből álló, és a megszokottól némileg eltérő előadás-sorozatot indít e célból. Művészeket kértünk fel, hogy a maguk eszközeivel vegyenek részt ebben a közös emlékezet-munkában, s a sorozat zárásaként a közben megalkotott új műveiket mutassák be egy kiállításon. A holokauszt témája ezúttal közös tanulás után, a művészek saját nyelvén nyer új, az emlékezésre ma alkalmas formákat. Előadóinkat, Titeket és Őket hívjuk segítségül egy közös emlékezet-nagytakarításra. Ideje van. Mindig az lesz.

Előzetes:

2014. május 20. kedd, 18:00 

Rajk László: Párhuzamosok és metszéspontok – idő és tér kezelése a Holokauszt-emlékezetben

Emlékezet-építészet: jelen és múlt együttes léte, a jelen lenyomata a múlt terében vagy a múlt emlékezete a jelen platformján. Rekonstruált valóság és realitás. Virtuális valóság és múltrekonstrukció.

Folytatás az őszi évadban, a tárlatra decemberben kerül sor.

A programsorozat támogatója a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 – Nemzeti Civil Alap.

Ingyenes program.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»