Események betöltése

Rajk László: Párhuzamosok és metszéspontok – idő és tér kezelése a Holokauszt-emlékezetben

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Nemzedékek és emlékezet. Előadás-sorozat és kiállítás. A Bálint Ház új sorozatában művészeket kért fel, hogy a maguk eszközeivel vegyenek részt a közös emlékezet-munkában, s a sorozat zárásaként a közben megalkotott új műveiket mutassák be egy kiállításon.

Emlékezet-építészet: jelen és múlt együttes léte, a jelen lenyomata a múlt terében vagy a múlt emlékezete a jelen platformján. Rekonstruált valóság és realitás. Virtuális valóság és múltrekonstrukció.

Rajk László

Az emlékezés felelősség. Jelentős életeseményeinket, családi legendáinkat, közösségünk, városunk, országunk dicsőséges pillanatait és traumáit meg kell őrizni, és folyamatosan karban kell tartani.

De ki végzi ezt a munkát? Kinek a dolga az emlékezés, és az emlékeztetés? Ki törli le a port a korábbi események mozdulatlanná merevedett képeiről, hogy a múlt történetei érthetőek legyenek a mában? Kinek a feladata, hogy a következő nemzedékeknek a megfelelő szavakkal adja át ezt a tudást, hogy az övék lehessen, és hogy ők is tovább adhassák? Nekünk, mindannyiunknak. Akár csak jó kérdésekkel. A hittel, hogy újra és újra el kell mondani mindent, újra és újra kicsit másként.

A Bálint Ház nyolc részből álló, és a megszokottól némileg eltérő előadás-sorozatot indít e célból. Művészeket kértünk fel, hogy a maguk eszközeivel vegyenek részt ebben a közös emlékezet-munkában, s a sorozat zárásaként a közben megalkotott új műveiket mutassák be egy kiállításon. A holokauszt témája ezúttal közös tanulás után, a művészek saját nyelvén nyer új, az emlékezésre ma alkalmas formákat.

Előadóinkat, Titeket és Őket hívjuk segítségül egy közös emlékezet-nagytakarításra. Ideje van. Mindig az lesz.

Folytatás az őszi évadban, a tárlatra decemberben kerül sor.

Az előadások, a kiállítás és annak kapcsolódó programjai ingyenesek. A résztvevők adományait a Memento70 részére gyűjtjük.

A programsorozat támogatója a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 – Nemzeti Civil Alap

Ingyenes program.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»