Események betöltése

Pódiumbeszélgetés – Magyar Zsidó Történeti Intézet

  • Ez az esemény elmúlt.
  Corinthia Hotel Budapest Erzsébet körút 43
Budapest, Magyarország
   

A Milton Friedman Egyetem tisztelettel meghív minden érdeklődőt a Magyar Zsidó Történeti Intézet alapítása alkalmából rendezett pódiumbeszélgetésre, melynek címe:

Van-e még kutatnivaló a magyar zsidóság és a magyar holokauszt történetében?

A Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézete azzal a céllal jött létre, hogy tanulmányzozza a magyarországi zsidóság szerepét az ország polgári fejlődésében. Vizsgálja, hogy hogyan élte meg a két világháború közötti jogfosztó intézkedéseket és a vészkorszak tragédiáját, milyen módon hatott rá az új totalitárius rendszer kiépülése, illetve ezzel párhuzamosan, Izrael Állam megalakulása.

Az új történeti műhely első rendezvényén Dr. Gecsényi Lajos, Intézetigazgató, a Magyar Országos Levéltár egykori főigazgatója beszélget Dr. Pók Attilával, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatói megbízottjával.

A pódiumbeszélgetést megnyitja
– Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke
– Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektora

Az előadók olyan témákat érintenek majd az eszmecsere során, mint a zsidóság nyelvi, kulturális és érzelmi elmagyarosodása a reformkortól az emancipációig (1867) vezető úton, milyen elvárások érvényesültek a nem zsidó társadalom részéről az emancipált zsidókkal szemben, az 1919 (vörös- és fehérterror) szerepe az antiszemita közhangulat megalapozásában, deportáltak az auschwitzi táborkomplexumon kívül, a magyarországi cionizmus kialakulása és szerepe a két világháború között és a 2. világháború után, a zsidóság ellentmondásos helyzete 1945 után (zsidó kommunisták és antiszemita pogromok).

Regisztráció: https://uni-milton.hu/podiumbeszelgetes/

https://www.facebook.com/events/2231834297091622

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»