Események betöltése

Pharrajimos – Roma holokauszt, egy elhallgatott tragédia

  • Ez az esemény elmúlt.
 

A metrószerelvényekben roma festők alkotásai, roma költők versei és a túlélők visszaemlékezései idézik fel, hogy a holokausztnak tízezernyi roma áldozata is volt a zsidók mellett. A két hónapon át látható kiállítás megnyitója július 31-én 11 órakor lesz a 2-es Metró Puskás Ferenc Stadion állomásán. A kiállítás szeptember 30-ig látható a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.

Az auschwitzi koncentrációs tábor „cigánytáborának” több ezer foglyát 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel ölték meg és égették el. Az Európa Parlament idén áprilisban nyilvánította augusztus 2-át a Roma Holokauszt Emléknapjává.

A megnyitó házigazdája és a vendégeket köszönti: Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. A kiállítást megnyitja: Takács Szabolcs államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség magyar elnöke, valamint Donáth László evangélikus lelkész.

Közreműködnek: Ruva Farkas György költő és a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei. A kiállítás kurátora: Kirschner Péter szerkesztő, kulturális szakértő.

Tervező, a Metró Art Galéria szervezője: Pető Zsolt a Mass Media Solutions Kft. vezetője; Grafikai munkák: Kocsis Marcell tervező grafikus; Kivitelező: HTSART Nyomda és Kiadó, vezetője: Halász Iván.

A kiállítás a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Romaverzum és a Néprajzi Múzeum közreműködésével jött létre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»