Következik: 

Kiszlév 13, 5779 · 2018. november 20, kedd
Események betöltése

Papetri paperschool /// Könyvkötészeti workshopok

  2B Galéria Ráday utca 47
Budapest, 1092 Magyarország
  2B Galéria
Honlap:
http://www.2b-org.hu/
 
   

Hamarosan frissítjük programunkat, addig is itt olvashatjátok a 2018-as év eseményeit.
Pontos, új időpontok új tematikával hamarosan!

>>>> PAPETRI PAPERSCHOOL <<<<
Könyvkötészeti és Grafikai Workshopok
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Érdekelnek a modern és az archaikus könyvkötészeti és sokszorosítógrafikai technikák is?
>>>Tematikus workshopjainkon megismerkedhetsz az újhullámos belga könyvkötésen át a klasszikus rézkarcmetszésig minden jelentős könyvkötészeti módszerrel, melyekre alapozva akár 6 különleges könyvet készíthetsz el illusztrált borítókkal!

>>>> Záró pop-up kiállítás – Okt. 13.19:00-21:00 <<<<
A Paperschool zárásaként az elkészült könyvművészeti alkotásokat pop-up kiállításunkon prezentáljuk a 2B Galéria kiállítótermében Október 13-án 19:00 órakor, melyre minden érdeklődőt és résztvevőt szeretettel várunk!

>>>> KÖNYVKÖTÉSZETI PROGRAMUNK <<<<
szeptember 8. ///// CIANOTÍPIA és japánkötés
szeptember 15. >>> LONG STICH kötés és metszett pecsétkészítés
szeptember 22. ///// BELGA KÖNYV és metszés festés
szeptember 29. >>> EBRU Papírmárványozás és art sketchbook
október 5&6. ///// RÉZKARC Ex Libris és kopt könyvkötés
október 13. >>> SZITANYOMÁS és textilborítós kódexkönyv

Csatlakoznál könyvkötő csapatunkhoz?
>>>Jelentkezz és informálódj az [email protected] címen!
Könyvkötő workshopjainkat egyalkalmas jeggyel és kedvezményes bérleteinkkel is látogathatod!

A részletes program és bérlet lehetőségekért görgess lejjebb!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>> A PAPERSCHOOL rövid története <<<<
A Papetri Paperworks tulajdonosa, Mónus Noémi a kézi könyvkötészet nagy szerelmese. Ezen többszáz éves múltú iparművészeti hagyomány hozta össze őt Kara Dávid képgrafikussal, Somogyi Márk könyvkötő és könyvrestaurátorral valamint Fanni Sall könyvkötővel és képgrafikussal, így alakult meg a Paperworks tanári csapata. Céljuk a manuális könyvkötészet feltámasztása, a kevesek kezében maradt titkos fogások és technikák továbbadása a régmúlt hagyományai hódolóinak. Az egyedi programsorozatnak 2B Galéria ad otthont és támogatja a kurzuszáró kiállítással.

>>>> A PAPERWORKS részletes programja <<<<

>>> 1. Cianotípia és japánkötés //// Mónus Noémivel <<<
Szeptember 8. 10:00 – 18:00 egy óra ebédszünettel

A cianotípia az egyik legrégebben felfedezett történeti fotóeljárás. Jellegzetes ciánkék színét a fényérzékenyítő folyadék keverékének elszíneződése adja. A workshopon préselt növények kompozícióinak cianotípiáival kísérletezünk majd, ezért kifejezetten várjuk, hogy a résztevőink elhozzák saját virágaikat, leveleiket vagy akár személyes tárgyaikat is. A különleges képeket elegáns japán könyvkötéssel fogjuk lekötni, mely a legősibb könyvkötő technika, a legrégebbi fennmaradt darabok a 8. századból származnak. A technika egyszerű, ám látványos és tartós, hiszen a gerincvarrás számtalan mintázattá alakítható, melyekkel részvevőink szabadon kísérletezhetnek majd.
Ízelítő a cianotípiából & a japán kötésből:
https://www.youtube.com/watch?v=iuF4AMhCmI8&t=145s
https://www.pinterest.co.uk/moonoverwater/cyanotype/
https://www.pinterest.co.uk/adelheidv/japanese-binding/

>>> 2. Linómetszett pecsét & Long stich kötés <<<
Mónus Noémi & Kara Dávid vezetésével
Szeptember 15. 10:00 – 19:00 egy óra ebédszünettel

A linómetszet magasnyomású sokszorosító grafikai eljárás, amely a 19. század végén jelent meg a nehezen kezelhető fametszet alternatívájaként. A speciális késekkel kimetszett nyomódúc présgéppel és pecsételőként is nyomtatható. A workshopon több színnyomású motívumokat és illusztratív mozaik mintákat metszünk készülő könyvünk díszítésére. A long stich kötészet egy különleges, egyszerű, de nagyszerű, ragasztómentes eljárás a 12. századból, melyben magához a könyv borítójához varrjuk majd a belső könyvtestet. Így a könyv szerkezete kívülről is látható, előnye pedig, hogy a gerinc nagyon rugalmas, a könyv akár 360 fokban kinyitható.
Ízelítő a long stich & linóleummetszéshez:
https://www.pinterest.co.uk/papetri/longstich-hard-cover/
https://hu.pinterest.com/pin/574983077411519250/?lp=true

>>> 3. Könyvél festés & Belga könyvkötés /// Fanni Sallal<<<
szeptember 22. 10:00 – 19:00 egy óra ebédszünettel

A történelem során a könyvek vágott élét díszítő céllal, és praktikus okból is festették különféle eljárásokkal, melyekkel workshopunkon mind megismerkedhetsz, az egyiket pedig te is kipróbálhatod. A könyvélek festése nem csak egy-egy színnel lehetséges, egyedi grafikákat, akár titkos rajzokat is elrejthetsz benne, melyek csak a könyv lapozásakor bukkannak elő! A belga kötés az egyik legfiatalabb könyvkötési technika, melyet az 1980-as évek közepén talált fel Anne Goy belga könyvkötő. A kötés célja egy olyan könyvtípus létrehozása volt, ami technikailag és küllemre is hasonlít a japán könyvekhez, de masszívabb és síkra nyitható típus, ezért a könyv táblája és gerince fűzéssel kapcsolódik egymáshoz, a belívek pedig ehhez a fűzéshez kapcsolódnak.
Inspiráció az élfestéshez & a belga kötéshez:
https://www.pinterest.co.uk/mmonidasredakti/secret-belgian-binding/
https://www.pinterest.co.uk/papetri/book-edge-painting/

>>> 4. Ebru papírmárványozás & Művészkönyv /// Fanni Sallal <<<
Szeptember 29. 10:00 – 19:00 egy óra ebédszünettel

A márványozás egy ázsiai eredetű papírfestési technika, amely Európában főleg kötészeti dekoráció során terjedt el. Az ebru perzsául felhőt jelent, de a technika magyar neve is beszédes, hiszen a márványok mintázatához hasonló színpompás felületeket kreálhatunk. Az ebru a könyvkötészet dekoráló és recycling technikája is egyben, hiszen a művészi felület teljesen elfedi a papír felületét, így a workshopon lehetőség lesz régi fotók, újságok márványozására is. A vastaglapos művészkönyv elkészítését a toldott nyílású kötészet lehetővé teszi, hogy a könyv lapjai használatuk során 180°-ra nyíljanak, így kényelmesen lehet a könyvbe rajzolni és festeni, mivel ha a nyílást megtoldjuk, vastag papírokat is használhatunk a könyv belíveihez.
Ízelítő a márványozáshoz & a művészkönyvhöz: https://www.pinterest.co.uk/suustudusu/ebrunun-gizemi/
https://www.pinterest.co.uk/papetri/toldott-ny%C3%ADl%C3%A1s%C3%BA-k%C3%B6nyv/

>>> 5. Rézkarc Exlibris & Kopt könyvkötés <<<
Kara Dávid és Somogyi Márk vezetésével
Október 5. 17:00-20:00 és október 6. 10:00-19:00
Kezdő rajzosok jelentkezését is várjuk, hiszen a kurzuson a minimális rajzi alapokat is megtanítjuk nektek a rézkarchoz!

Az ExLibris a könyvgrafikák legszemélyesebbike, hiszen olyan illusztrációt jelent, melyen a könyvtulajdonos címere, emblémája, szimbóluma vagy mottója szerepel, jelezve a könyv elbitorlóknak eredeti tulajdonosát. Hogy könyvtárunk minden példányába elhelyezhessük, az ex libris sokszorosítógrafikai eljárással készül. Workshopunkon az archaikus rézkarc technikával készítjük el saját könyvtárunk kincseinek ex librisét. A kopt kötés típusa, az egyiptomi kopt keresztényektől eredeztethető, a nyugati világban elterjedt, ívekből összefűzött és keménytáblás könyvtípus, a kódex legrégebbi ismert formája. A különleges, hímzésszerű láncöltéses fűzés gerinclemez híján, egyszerre dekorációs és szerkezetileg funkcionális elem. Ez az egyik legizgalmasabb fűzési mód. Nem egyszerű, de a végeredmény mindig magáért beszél!
Ízelítő az ex libris & kopt kötéshez:
https://www.pinterest.co.uk/PriestleyWendy/etchings/
https://www.pinterest.co.uk/carmelozuiga/coptic-stich-libros/

>>> 6. Szitanyomás & textilkönyv <<<
Kara Dávid és Somogyi Márk vezetésével
Október 13. 10:00 – 19:00 egy óra ebédszünettel
Záró pop-up kiállítás – 19:00 – 21:00

A szitanyomást a kínaiak találták fel a Song dinasztia alatt (900-as évek), a technika azonban csak a 18. században honosodott meg Európában. Napjainkban a képet szintetikus anyagra egy fotóeljárásokhoz hasonló módszerrel hívják elő. A textil képalkotó elemei az eljárás után a festéket áteresztik, a hívott területek viszont teljesen vízhatlanná válnak, így nyomható a kép gyakorlatilag bármilyen síkfelületre. A workshop alatt az eredeti stenciles verziót próbáljuk ki, ahol a kép negatív és pozitív felületeit papírból kivágott formákkal fogjuk létrehozni. A délelőtt folyamán könyvkötő textilre nyomunk, amit délután a borítóra használunk majd fel a könyvhöz. A vászon, mint borítóanyag a XIX. sz. első felében jelent meg és jól dekorálható felülete, valamint tartóssága máig a legnépszerűbb kötéstípussá avanzsálta. Maga a könyvtest szerkezete pedig a IV.sz-tól jelen lévő, ívekből összefűzött könyvtest típusának egy későbbi, továbbfejlesztett változata.
Inspiráció a szitanyomáshoz & textilkönyvhöz:
https://www.pinterest.co.uk/papetri/textile-covers/
https://www.pinterest.co.uk/nzprint/print-screen-stencil/

>>>> Záró pop-up kiállítás – Okt. 13.19:00-21:00 <<<<
A Paperschool zárásaként az elkészült könyvművészeti alkotásokat pop-up kiállításunkon prezentáljuk a 2B Galéria kiállítótermében Október 13-án 19:00 órakor, melyre minden érdeklődőt és résztvevőt szeretettel várunk!

>>>> A Paperworks Oktatói & Helyszíne <<<<
Mónus Noémi //// építőművész, a Papetri paperworks alapítója és tervezője, a Moholy – Nagy Művészeti Egyetem oktatója
Kara Dávid //// képgrafikus, képzőművész – tanár, jelenleg fénytechnikával és kreatív médiaismeret módszertannal foglalkozik. A GYIK Műhely és a Közgazdasági Politechnikum tanára.
Somogyi Márk //// könyvkötő, könyvrestaurátor, jelenleg a Northumbria University-n tanul megelőző műtárgyvédelmet. Könyvkötő kurzusai méltán népszerűek Budapesten.
Fanni Sall //// könyvkötő és grafikus, a Nyimi Öko Közösség tagja. Jelenleg egy szakmai tudására alapuló helyi közösségi vállalkozás, a Rizoszféra könyvműhely elindításával tölti ideje nagy részét.
Helyszínünk //// A 2B Galériat 2002-ben alapították a Böröcz testvérek. Kiállításaikon legtöbbszöt az emlékezet, holokauszt, identitás, kisebbségek és művészcsaládok témáival találkozhattok. Programjaikkal korlátokat bontanak le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket. Vallják, hogy a kultúra fejlődésének egyik útja a műfajok közti átjárás megteremtésében, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálásában rejlik. A kurzus résztvevői tanfolyam díjukkal a 2B Kulturális és Művészeti Alapítványt is támogatják.

>>>> Áraink és jelentkezés <<<<
Csoportlétszám maximum 15 fő/alkalom, korhatár 14 év.

1 alkalmas jegy >>> 17.000 Ft, amely az anyagköltséget tartalmazza, Kivéve a rézkarcos alkalom, ami 1,5 nap–25.000ft

Teljes kurzus / 6 alkalom >>> 92.000.- Ft (15% kedvezménnyel) Jelentkezni a teljes kurzusra szept. 5-ig lehet, akár részletfizetéssel.

5 alkalmas bérlet >>> 12,5% kedvezmény az összeválogatott alkalmakra, amely 3 részletben is fizethető.

4 alkalmas bérlet >>> 10% kedvezmény az összeválogatott alkalmakra, amely 2 részletben is fizethető.

3 alkalmas bérlet >>> 7,5% kedvezmény az összeválogatott alkalmakra, amely 2 részletben is fizethető.

Csatlakoznál könyvkötő csapatunkhoz?
>>>Jelentkezz és informálódj a [email protected] címen!

Jelentkezésed az 50%-os előleg kifizetésével válik véglegessé, melyet a 2B Galériának szükséges elutalnod. Az utalási adatokat jelentkezésedre való válasz e-mailünkben írjuk meg Neked.
A fennmaradó részvételi díjat a kurzus előtti nap 10 óráig utalással, vagy a kurzus előtt a helyszínen készpénzben rendezheted.
A kurzus minden anyagköltséget tartalmaz, melyet a résztvevőknek maradéktalanul előre beszerzünk, ezért az előleg vissza nem térítendő.

>>> Jelentkezési határidő: Teljes kurzus: Szeptember 5.
A további bérletek és egyalkalmas jegyek:
a workshop előtti csütörök 12 óra.

Csatlakoznál könyvkötő csapatunkhoz?
>>>Jelentkezz és informálódj az [email protected] címen!

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Kibic

FREE
VIEW