Események betöltése

Ocskay László, a magyar Schindler. Fimvetítés!

  • Ez az esemény elmúlt.
  Holokauszt Emlékközpont Páva u. 39
Budapest, 1094 Magyarország
 

A százados, ha kellett, embereket fizetett le, ha kellett, a katonai kapcsolatait mozgósította. Egyes források szerint 1700, más adatok szerint 3500 embert mentett meg. Éjjeliőrként, elfeledve és betegen halt meg Amerikában. Ocskay Lászó százados, az elfelejtett hős című dokumentumfilm vetítésére kerül sor az Emlékközpontban.

 Ocskay László a Magyar Királyi Honvédség századosa, 1883. május 25-én született és 1966. március 27-én hunyt, így halálának 50. évfordulója alkalmából, és születésnapján tartjuk megemlékezésünket, melynek keretében az életéről szóló dokumentumfilm vetítését követően Szita Szabolcs professzor úr beszélget a film producerével, Kollarik Tamással.

Ocskay László

Helyszín: 1094 Budapest, Páva utca 39. Holokauszt Emlékközpont – Wallenberg terem
Időpont: 2016. május 25. 17 óra

Ocskay Lászlót Nyáry Krisztián is magyar Schindlernek nevezi, mert mint kortársa „tucatnyi […] trükköt vetett be a vezetése alatt álló »ruhagyűjtő század« érdekében. Ha kellett, embereket fizetett le, ha kellett, katonai kapcsolatait mozgósította. Egyes források szerint 1700, más adatok szerint 3500 embert mentett meg. Éjjeliőrként, elfeledve és betegen halt meg Amerikában.”
(Nyáry Krisztián, Igazi hősök, Corvina Kiadó, Budapest, 2014, 233.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a programra!

Részvételi szándékát kérjük, jelezze a regisztracio@hdke.hu címen, vagy a 455 33 20-as telefonszámon.

A film vetítése előtt ajánljuk megtekinteni ingyenes időszaki kiállításunkat a karzaton, melynek témája a Gyógyítástól a gyilkolásig címen az eugenikától a náci fajelméleten keresztül a népirtásig vezető utat mutatja be.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»