Események betöltése

Múzeumok éjszakája a Mazsihisszel – egy éjszaka a zsidónegyedben

  • Ez az esemény elmúlt.
 

Az éjszaka során számos programon vehetnek majd részt az érdeklődők a Magyar Zsidó Múzeumban és a Magyar Zsidó Levéltárban, a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren klezmer koncertek várják az éjszakázókat. Fellép a Lauder Iskola Z’mirim diák klezmer zenekara és a Sabbathsong Klezmer Band.

TERVEZETT PROGRAM

MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM
„Nem is annyira a zsidóság tartotta meg a Shabbatot, mint a Shabbat a zsidóságot.”
Az idei Múzeumok Éjszakáján az egyik legmeghatározóbb vallási ünnep, a zsidó identitás és kultúra egyik legfontosabb elemét, a Szombat (Shabbat) bemutatását tűzték ki célul a szervezők. A Shabbat a hét lelke, a Shabbat tartása biztosítja Isten áldását. A (vallásos) zsidók szombaton megpihennek, tilos a (házi)munka, 25 órára megállnak a hétköznap gondjai, a legfinomabb ételeket készítik, a család együtt, beszélgetve tölti el a napot. Földszint: Kóser bárhesz kóstoló – a szombati kalácsot és az áldást dr. Frölich Róbert főrabbi mondja. Kézműves foglalkozás – szombati kalács (bárhesz) kitűzőkészítés. Kvíz a Shabbatról, nyeremény játék. 1. emelet: Állandó kiállítás – tárlatvezetések, fókuszban a szombat szokásai és tárgyai – óránként két tárlatvezetés. 2. emelet: Szombati asztal megterítése, beszélgetés a rabbival és a rebecennel – a Dohány utcai körzet főrabbija dr. Frölich Róbert és felesége Frölich Katalin bemutatja a szombati szokásokat, illetve a Szombat búcsúztató szertartást (Havdalát) és kellékeit. Tzomet Trió Shabbati dalok koncertje.
(Budapest VII. ker., Dohány utca 2.)

MAGYAR ZSIDÓ LEVÉLTÁR
A szokásos látványraktári vezetések mellett idén megtekinthetőek lesznek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diákjai által a levéltári tartalmakhoz készített digitális eszközök is: a titokzatos esküvő felfejtését segítő játék, és a virtuális (kóser!) terített asztal is. A levéltárat befogadó Wesselényi utca 7, és a Síp utca 12 részt vesz a csillagos házak számára rendezendő lakógyűlésen is.” Az éjszaka során a Goldmark teremben megismerhetőek lesznek a Memento70 civil együttműködés elképzelései is – és akár a helyszínen is támogathatóak a projektek.”
(Budapest VII. ker., Wesselényi utca 7.)

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA
Az AVIV Travel idegenvezetőinek közreműködésével zsinagóga-séták várják az érdeklődőket.
(Budapest VII. ker., Dohány utca 2.)

RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA
Elfeledett szomszédaink című kiállítás megtekintése
(Budapest VII. ker., Rumbach Sebestyén u.9-11.)

RENDHAGYÓ ÉJSZAKAI SÉTÁK A ZSIDÓNEGYEDBEN
22:00 (tervezett dátum), 22:30, 23:00 és 23:30 órától, a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért a szervezők kérik, hogy a sétára előre regisztráljon a zsidonegyedsetak@gmail.com email címen. A séták a Goldmark terem elől indulnak.
(Budapest VII. ker., Wesselényi utca 7.)

HERZL TÉR – DOHÁYN UTCAI ZSINAGÓGA ELŐTTI SZÍNPAD
A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren 22:30 órától a Lauder Iskola Z’mirim diák klezmer és a Sabbathsong Klezmer zenekarok koncertjei várják az érdeklődőket.

22:30 óra:
A Lauder Iskola Z’mirim diák klezmer zenekarának koncertje
Z’mirim Diák Klezmerzenekar 2004. szeptemberében alakult a Lauder Javne Zeneiskola 11-15 éves növendékeiből. A mostani felállásban három éve játszanak együtt. Repertoárjukban ismert, tradicionális klezmer dallamok csendülnek fel, saját, fiatalosan egyéni hangszerelésben.

A zenekar tagjai:
Baksai Máté – szaxofon; Ben Yami Maia – fuvola; Biljárszki Dániel – zongora; Demirkán Ela Eszter – harmonika; Jakucs Rita – klarinét, ének; Kiss Bálint – basszusgitár; Tóth Bence – szaxofon; Vajda Tibor – dob

Vezető tanárok:
Nagy Anna és Pados Balázs; Hangtechnikus: Kocka Benjamin

23:30 óra körül:
A Sabbathsong Klezmer Band éjszakai örömzenéje
A zenekar, a hazai klezmer világ kiemelkedő szereplői, akik idén ünneplik 16 éves fennállásukat. Első nyilvános szereplésük a Zsidó Nyári Fesztiválon volt, melynek azóta is rendszeres fellépői, valamint az antiszemitizmus és rasszizmus elleni fesztiválok elmaradhatatlan résztvevői. Láthatjuk őket klezmer és irodalom rendezvényeken, film és színházi produkciókban, esküvőkön, kiállításmegnyitó ünnepségeken az ország különböző városaiban és a határon túl is. Muzsikájuk túlmutat a kelet-európai klezmer zenén. A mizrachi, jiddis, tradicionális és modern izraeli dalok, táncok magas szintű interpretálásán túl visszavezetnek bennünket e zsidó dallamok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához. Szlogenjük ezért is: „Több mint klezmer”.

A zenekar tagjai:
Masa Tamás – ének, trombita, furulya; Masa Anita – ének; Bódi Mónika – hegedű; Szabó Bálint – klarinét; Csányi Sándor – tangóharmonika, zongora; Szentkirályi György – gitár, buzuki; Langer Zoltán – nagybőgő; Ábrahám János – pozan; Andrasics Szabolcs – dobok

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»