Események betöltése

Muskeljudentum: fejezetek a cionista sportmozgalom történetéből

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

A Muskeljudentum a fizikailag erős, izmos zsidók megteremtését tűzte ki célul a háború után. Szegedi Péter a cionista sportideológia mellett a VAC születésének sajátos körülményeit mutatja be. Jusztin Ádám előadása a rendszerváltás után újjászületett VAC-ról szól.

A Max Nordau által meghirdetett Muskeljudentum a fizikailag erős, izmos zsidók megteremtését tűzte ki célul: a cionisták úgy vélték, hogy a zsidók az elnyomás, a gettóba zártság miatt gyengék, félszegek, amin a sport segítségével lehet változtatni. A cionista sport ideológiáját valló klubok általában kék-fehér, Dávid-csillagos mezt viseltek, egyesületüknek legtöbbször a zsidó múltat idéző, vagy büszkeséget, bátorságot sugárzó héber nevet adtak. Az egyik ritka kivételt az 1906-ban alapított Vívó és Atlétikai Club (VAC) jelentette.

Szegedi Péter a cionista sportideológia mellett a VAC születésének sajátos körülményeit mutatja be. Az előadásban szó esik a VAC első évtizedeiről, azokról a küzdelmekről, melyeket a klubnak egy antiszemita közegben kellett megvívnia, miközben szembe kellett nézni a zsidóság cionista-ellenes érzületével is.

Jusztin Ádám előadásából betekintést nyerhetünk a rendszerváltás után újjászületett VAC életébe, továbbá megismerhetjük a sportvilág egyik legnagyobb rendezvényét, a Makkabi Játékokat.

A Mazsike előadás-sorozata igyekszik emléket állítani a Holokauszt magyar labdarúgó áldozatainak, valamint az Olaszországban futballozó magyar labdarúgóknak és az ott dolgozó trénereknek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»