Események betöltése

Menekültek zenekara / Bársony Ági zenei filmklub

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

A világ operafilmtermésének legjavából válogat Bársony Ági a klub házigazdája. A legnagyobb énekesek, kiemelkedő előadások filmen, és hozzá egy szakértő személyiség, akivel el lehet beszélgetni a látottakról, és főként – a hallottakról!

Josh Aronson: Menekültek zenekara
Orchestra of Exiles, 90 perc, USA-izrael, 2012)

Sokszor előfordul, hogy jelentős eseményeknek nyoma vész a történelem viharában. Ilyen történet és személy kerül filmünk fókuszába.
Bronislaw Huberman pályája lengyel csodagyerekként indult, hogy azután élete egészen más fordulatot vegyen. Sokáig nehéz körülmények között küzdött saját karrierjének felépítésén. Az antiszemitizmus térnyerése Európában megváltoztatta a művész életét. Legfontosabb feladatának ettől kezdve zsidó muzsikus kollégái kimentését tartotta. Ehhez találta ki a legnemesebb célt, egy zenekar (Palesztin Szimfonikus Zenekar) létrehozását az ősi földön, Palesztínában. 4 éves küzdelmét mutatja be a film, melynek eredménye nemcsak közel 1.000 élet megmentése volt, hanem egy új ország új kultúrájának megteremtése is.
A dokumentumfilmben Josh Aronson rendező Itzhak Perlman, Joshua Bell, Zubin Mehta és Pinchas Zukerman segítségével eleveníti fel Bronislaw Huberman hegedűművész rendkívüli erőfeszítéseit , hogy a Palesztin Szimfonikus Zenekar létrehozásával német, magyar, osztrák, lengyel zsidó zenészeket, szám szerint ezer muzsikust mentsen meg a biztos haláltól.
A Palesztin Szimfonikus Zenekar 1936. december 26-án adta első tel-avivi koncertjét, amelynek karmestere – Huberman meghívására – Arturo Toscanini volt. A zenekar alapítását más értelmiségiek mellett Albert Einstein is üdvözölte.
Josh Aronson időtlen meseként, a művelődéstörténet izgalmas krónikáját adja a New York Times méltatása szerint, a film arra készteti a nézőt, hogy feltegye magának a kérdést: mit tenne hasonlóan rettenetes időkben?

Belépő: 500 Ft, érvényes Salom Klub tagsági kártyával a programon a részvétel ingyenes!

/////////////

A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.

Információ: Repper Rita – repper.rita@balinthaz.hu

Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub

https://www.facebook.com/events/630187080655878

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!