Események betöltése

Lucian Freud Bécsben

  • Ez az esemény elmúlt.
  Kunsthistorisches Museum Burgring 5
Wien, 1010 Österreich
 

Sosem volt még ilyen közel a tudatmódosító hús nagy festője. 

„Csak a hús számít és a húsban rejlő érzékiség, a legnagyobb tudatmódosító erő a világon” – írta róla a Narancs egyik kritikusa, Kürti Emese nem sokkal Lucien Freud halála után, 2011-ben. A Berlinből a nácik elől Angliába menekülő művész a tökéletlen, megrázó, súlyos és valóságos emberi testek és a csodálatosan expresszív önarcképek festőjeként léphetett a 20. század legnagyobb és legsikeresebb művészeinek elit körébe. Egyszerre őrizte a figuratív festészet méltóságát és tagadott minden megszépítésre, idealizálásra irányuló közönségigényt.

Sigmund Freud unokájának és az építész Ernst Freud fiának első évei polgári kényelemben teltek Berlinben egészen 1933 nyaráig, amikor a család a nácizmus elől Angliába költözött. Freud zsidósága sosem jelent meg reflektált identitáselemként a képein, Londont azonban olyan helynek tekintette, amelynél nem létezhet számára jobb, és ahonnan nagyon ritkán volt hajlandó kimozdulni. 

Hamarosan ahhoz a körhöz tartozott, amelyet “londoni iskola” néven ismer a művészettörténet, olyan tagokkal és barátokkal, mint Francis Bacon, az Amerikából elszármazott R. B. Kitaj, Frank Auerbach és Leon Kossoff. Mindannyiukat az emberi alak ábrázolhatósága foglalkoztatta, árnyalatnyi eltérésekkel a szociográfia vagy a szubkulturális jelenségek irányába. Freud a csoporton belül (a gyakorlatban inkább baráti kapcsolatokra, mint szervezett csoportra kell gondolni) a pszichológiai realizmusnak nevezhető tendenciát képviselte.

Élete utolsó éveiben az abszurditásig fokozott eladási rekordokról volt már leginkább nevezetes, ám a huszadik század egyik legérzékibb festői korpuszát hagyta maga után.

Lucian Freud kiállítás Bécsben

Kiállítás

Időpont: 2013. december 10. 10:00 – 2014. január 12.

Helyszín: Kunsthistorisches Museum 1010 Bécs, Maria-Theresien-Platz

Forrás: narancs.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»