Események betöltése

Kutatók Éjszakája az Emlékközpontban

  • Ez az esemény elmúlt.
  Holokauszt Emlékközpont Páva u. 39
Budapest, 1094 Magyarország
   

18:00- 19:30 Rendhagyó tárlatvezetés Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunkon.
A termekben feltüntetett eseményeket eredeti dokumentumokkal mutatjuk be (képeslapokkal, levelekkel, hivatalos papírokkal), így a látogatók még közelebb kerülhetnek a vészkorszakban élt emberek gondolataihoz, személyes sorsukhoz elsősorban a kézzel írt leveleknek köszönhetően.

19:30-20:30 Előadás a holokauszt áldozatainak kutatásáról és a nevek nyilvántartásáról
Az előadás az Emlékközpont áldozati adatbázisának működését, és a nevekhez tartozó kutatásnak a folyamatát mutatja be.
Az adatbázis alapvetően járásbíróságok által dokumentált holttányilvánítási végzéseket, a különböző településlistákat, táborlistákat, a munkaszolgálatosok névsorát, valamint a magánszemélyek, hozzátartozók és helytörténészek által számunkra beadott adatlapokat és névlistákat tartalmaz.
A legfontosabb egy adott személy esetében a hozzá tartozó személyes adatok halmaza, mely a nevet, lakhelyet, születési helyet és évet tartalmazza. Ehhez kapcsolódik a személy fogságának, halálának, vagy a munkaszolgálatának helye és ideje, illetve a gettósítás vagy internálás helye és ideje.
Az adatbázissal kapcsolatos gyakorlat és tapasztalatok egysége mutatja, hogy a forrástól függetlenül mennyire eltérő részletességgel szerepelnek az adatok. Ezért a folyamatos információgyűjtés fontos és mindenkor hasznos feladat. Az emlékfal ez által is folyamatosan bővül, új nevek kerülnek ki. Ezért fontos a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás a hozzátartozókkal. A családfák sokszor segítenek a szálak összefésülésében. Fontos tovább a különböző kiadványok használata, felkutatása, megrendelése (a könyvtár jóvoltából), illetve az online hozzáférhető és letölthető anyagok ismerete. Fontos a kapcsolattartás a különböző levéltárakkal, archívumokkal, holokauszt-kutató intézményekkel is. A kutatómunka 2003-2004 óta működik a Holokauszt Emlékközpontban, az előző intézmény átalakulásaképpen, annak arculati folytatásaképpen. A névkutatáshoz szükséges kapcsolódó dokumentációs anyagot a HDKE Gyűjteménye őrzi és gondozza.

20:30- 22:00 Lakásleltárak workshop
A Holokauszt Emlékközpont a Kutatók Éjszakáján egy izgalmas időutazásra hív minden kedves érdeklődőt. Leltárak és fényképek segítségégével idézzük meg a 1930-as évek polgári lakáskultúráját és pihenési szokásaikat.
Amikor a zsidó lakosságnak be kellett szolgáltatnia minden ingóságát, leltárakat készítettek. Ezen leltárak segítségével képet kaphatunk arról, hogyan is élt egy polgári család a két világháború között.
A workshop keretében közösen készítjük el a polgári lakás képzeletbeli enteriőrét a múzeum gyűjteményében őrzött források alapján még közelebb hozva a múltat az érdeklődőkhöz.

20:30-22:30 Társasjáték
Gyere el és próbáld ki legnépszerűbb múzeumpedagógiai foglalkozásunkat!
Az élő társasjáték egy 25 négyzetméteres játéktáblán történik, amelyen Budapest belvárosa látható. A játékkörök – ahol a játékosok minden dobás után állnak vagy haladnak előre – olyan emlékhelyeket jelölnek a térképen, amelyeknek van valamilyen kapcsolódása a holokauszthoz vagy a zsidósághoz. Minden lépéshez húzni kell egy kártyát a játékkör színének megfelelően. Ezeken különböző témakörű (történelem, vallás, kultúra, tolerancia) kérdések szerepelnek és jó válasz esetén előre lehet lépni. Ha a csapat hatost dob, húzhat egy bónusz kártyát is, ezen vagy segítség van vagy akadályozása. A játék teljes időtartama alatt lehet kérdést rabolni, vagyis ha az egyik csapat nem tudja a választ, de a másik igen, akkor el lehet rabolni a dobott lépésszámot.
Nem csupán gyerekeket, hanem játékos kedvű felnőtteket is szeretettel várunk.
A játék 4 – maximum 5 fős – csapatban zajlik. Családdal, barátokkal érkezők alkothatnak egy csapatot, a többieket a játékvezető a játék kezdetén osztja be.

https://www.facebook.com/events/2086631261389736

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»