Események betöltése

Közéleti Kávéház: roma fiatalok tanulási lehetőségei

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Integráció – szegregáció az oktatási rendszerben. A magyar és az európai oktatáspolitika jelene és jövője. Roma fiatalok tanulási lehetőségei és korlátai. Radó Péter oktatáskutató és Zolnay János szociológus beszélget Pikó Andrással.

Magyarországon, 2011 végén megkezdődött az oktatási rendszer új működési pályára állítása, amelynek során abba az irányba mozdult el a struktúra, hogy a fiatalok kevesebb időt töltsenek az oktatási rendszerben és kevesebb tudással kerüljenek ki onnan. Mik azok a társadalmi és kulturális tényezők, melyekből a magyarországi cigányokat érintő konfliktusok fakadnak? Milyen hatások érik a roma etnikumot, mennyire nevezhetjük azt heterogénnek, és milyen viszonyba állítható a többségi társadalommal? Hogy éli meg mindezt a cigányság azonosságtudata?

Hogyan érinti a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítása a társadalom kirekesztettjeit, különösen a cigányokat?

Miként veszi fel a kesztyűt a kormány a megkülönböztetés ellen (Antiszegregációs Kerekasztal), és miért tűnik ez csupán látszólagos erőfeszítésnek?

Egyáltalán kellően felkészült-e a jelenkor magyar pedagógusa, aki az elégtelen infrastrukturális körülmények között kénytelen foglalkozni a perifériára szorult gyerekekkel?

Miért nem becsülik meg a pedagógusok munkáját, akik az anyagi-szellemi elismerést nélkülözve, sokszor alapvető infrastrukturális eszközök hiányában foglalkoznak a perifériára szorult gyerekekkel?

Az előadássorozat elsődleges célja aktivizálni a civileket a közvéleményt foglalkoztató fontosabb témákat illetően. Ennek legfontosabb eszköze a szakszerű szempontok alapján történő tájékozódás és beszélgetés a politikai kultúra, a gazdasági és jogi környezet, illetve a társadalmi problémák kérdéseiben/ről. Az előadássorozat egyes alkalmain országosan ismert kutatók, egyetemi oktatók, politikusok és a témával foglalkozó és azt jól ismerő közéleti személyek beszélgetnek.

Vendégek:

Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző

Zolnay János szociológus

Házigazda: Pikó András, újságíró

Jegy

Belépő: 900 Ft
Bálint Ház tagságival: 700 Ft;
Nyugdíjas és felsőoktatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával vagy középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»