Események betöltése

Kolozsvári Zsidó Napok – október 18-21.

  • Ez az esemény elmúlt.
  Kolozsvár Románia
   

4. Kolozsvári Zsidó Napok
2018. október 18-21.

A különböző kultúrák összetartozásába és az eltérő vallások közös, ősi gyökerébe vetett humanista hittel szervezi meg az idei Kolozsvári Zsidó Napokat a Dialógus Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség (KZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Határtalan Kultúra program. Az immár negyedik alkalommal megrendezett zenei és irodalmi programsorozat olyan egyetemes emberi értékeket igyekszik fölmutatni, amelyek a zsidó vallási és művészeti hagyomány évezredes szűrőjén keresztül őrződtek meg a jövő számára. Az előadások helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Bulgakov Kávéház és a Tranzit Ház, a programokra a belépés díjtalan.

PROGRAM

Október 18. csütörtök

19:00 óra
Egyszerű szerelmes ének – Ünnepélyes megnyitó és koncert a JZSUK Felvinczi György
Dísztermében
Laczkó Vass Róbert színművész Eisikovits Mihály elfeledett szerzeményeit mutatja be. Zongorán kísér: Nagy Gergő.
A 110 éve született Eisikovits Mihály (Max Eisikovits) zeneszerző munkássága szorosan összefonódik az egykori Magyar Művészeti Intézet, a Kolozsvári Magyar Színház és Opera, valamint a Gheorghe Dima Zenekonzervatórium nevével. Első nyilvános szerzői estjén, 1933-ban Ady-dalokkal jelentkezett, érdeklődése azonban a klasszikusok – Ady Endre, Radnóti Mikós, József Attila – mellett erdélyi kortársainak munkásságára is kiterjedt, köztük olyanokra is, akik a magyar zsidó identitás hordozóiként sajátos hangon szólaltak meg költészetükben. A gyergyói Salamon Ernő költészetének például dalciklust szentelt, akinek a tollából előadóestünk címadó verse is származik. Eisikovits érzékenyen válogatott, amikor dalokat komponált, és a műfaj hagyományai szerint elsősorban a szerelem árnyalatainak szétszálazására vállalkozott. Régen vagy sosem hallott szerzeményeinek bemutatásával adósságot törlesztünk egy ízig-vérig 20. századi kolozsvári zeneszerzővel szemben.
Az előadóest költői: Acsai Roland, Ady Endre, Bella István, Brassai Viktor, Farkas Árpád, Hervay Gizella, Horváth István, Jánky Béla, József Attila, Kányádi Sándor, Kenéz Ferenc, Kiss József, Király László, Kosztolányi Dezső, Kovács András Ferenc, Majtényi Erik, Radnóti Miklós, Salamon Ernő, Szemlér Ferenc, Szentimrei Jenő, Szőcs Kálmán, valamint az előadó, Laczkó Vass Róbert színművész.
(Helyszín: János Zsigmond Unitárius Kollégium, Felvinczi György díszterem – Bulevardul 21 Decembrie)

Október 27. péntek

16:00 óra
A zsidó zene gyöngyszemei – Nógrádi Gergely főkántor koncertje
A világszerte ünnepelt főkántor egyedülállóan sokszínű műsora kétségkívül az utóbbi idők egyik legizgalmasabbnak ígérkező produkciója. A jiddis és héber daloktól a zsidó komponisták jegyezte operett-örökzöldeken át a „zsidó Broadway” leghíresebb musicalslágereiig számos zenei műfajt vonultat fel a különleges crossover est. Nógrádi Gergely, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga főkántora generációja kiemelkedő tehetséggel megáldott képviselője, aki az elmúlt években négy kontinensen adott koncerteket rendkívüli sikerrel, és a leghíresebb színpadokon állt a világhírű New York-i Carnegie Halltól a patinás budapesti Operaházig. 2015-ben Európa elsőszámú kántorhangjának választották az angliai Leedsben tartott kántor-világtalálkozón. A floridai Palm Beachen 2016-ban megkapta a Zsidó Pavarotti címet, 2017-ben Washingtonban pedig A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövete kitüntetésben részesítették. 2018 tavaszán Flown Flag capitoliumi elismerést kapott Michael S. Lee amerikai szenátortól. Az elmúlt évtizedben tíz CD-n és DVD-n szerepelt énekművészként, emellett íróként több mint ötven könyv szerzője.
A főkántor állandó zenei partnere az 1979-ben a kárpátaljai Beregszászban született Teszter Nelli zongoraművész. A művésznő a Zádor Dezső Állami Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1997-ben Magyarországra költözött. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott tanulmányai mellett párhuzamosan végezte zongoratanári tevékenységét. 2003 óta Budapesten él, a Magyar Táncművészeti Egyetem vezető korrepetítora, népszerű koncertező művész.
(Helyszín: János Zsigmond Unitárius Kollégium, Felvinczi György díszterem – Bulevardul 21 Decembrie)

Október 27. péntek

19:00 óra
Hollywood anno – Korcsolán Orsolya hegedűművész kamaraestje
Kolozsváron először, magával ragadó és egyben rendhagyó hangversenyre invitálja a közönséget Korcsolán Orsolya Bécsben élő, nemzetközi hírű magyar hegedűművész. A Hollywood egykori csillogását fölelevenítő koncerten a hazájukban üldözött, kitaszított, majd az álomgyárban új életre és karrierre talált zeneszerzők kompozíciói csendülnek fel, megidézve ezzel a műfaj születését és aranykorát. Darius Milhaud, Hans Eisler, az Oscar-díjas Erich Korngold és Rózsa Miklós csodálatos és örökérvényű kompozíciói interpretálásában az est folyamán Orsolya partnere lesz Mali Emese kiváló zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Korcsolán Orsolya New York-i debütálása óta járja a világ koncerttermeit és a klasszikus hegedűrepertoár mellett küldetéséhez híven ápolja, s nagy sikerrel interpretálja az elnémított zeneszerzők feledésbe merülő zeneműveit. A Hollywood Anno című műsort Európában először az idei Budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválon, az Uránia Nemzeti Filmszínház mutatták be.
(Helyszín: János Zsigmond Unitárius Kollégium, Dávid Ferenc díszterem – Bulevardul 21 Decembrie)

Október 28. szombat

16:00 óra
Irodalom és zene – Karácsony Benő íróra emlékezünk
A tragikus sorsú Karácsony Benőre, Erdély nagy magyar írójára emlékezünk szóban és zenében, hiszen őt szoros kapcsolat fűzte Kolozsvárhoz. A kincses városban érettségizett 1906-ban, majd később a kolozsvári színház is műsorra tűzte színpadi műveit, több regényét pedig az ugyancsak kolozsvári Erdélyi Szépmíves Céh adta ki. A zsidó származása miatt Auschwitz-ba deportált és 1944-ben meggyilkolt író a saját munkásságáról így vélekedett: „Írogatok. Palackokba üzenetet zárok s a palackot tengerbe dobom, mint magányos szigetről a hajótörött. Két év előtt felolvasó körúton voltam. Egy tekintélyes úr, elnöknek szólították, hasbavágott. Látod, barátom, szólott nevetve, ilyen vidám marhaságokra van nekünk szükségünk. Ez az ember nem az én palackomat halászta ki. Mert én mindig komoly és nagy üzeneteket zártam palackomba. Hogy senki sem találta meg? Nem áll. A palackoknak is megvan a maguk útja. Eljutnak valahová. Nemrég Amerikából kaptam egy meleg híradást, hogy ott kihalászta valaki. Aztán egy időben Nizzából, egy szanatóriumi betegtől és egy szepességi ismeretlen falucskából. Kikutattak és értésemre adták, hogy kifogták az üzenetemet.”. A Karácsony Benő életéről és munkásságáról szóló beszélgetés résztvevői: Balázs Imre József, Visky András és Demény Péter. Az irodalmi részleteket felolvassa Laczkó Vass Róbert színművész, zongorán játszik Szép András.
(Helyszín: Bulgakov Kávéház – Virág-Búza utca 17.)

20:00 óra
Táncdalfesztivál hangulat fiatal slammerek újragondolásában
Remix – Az IttésMost Társulat és 4 slammer – Bárány Bence, Galló Bence, Mészáros Péter és Munding Márton – improvizációs slam poetry estje, ahol a zenéjé a főszerep. Az előadás lényege, hogy a slammer az általa választott magyar pop-slágerek szövegeit írja át irodalmi igénnyel, míg a társulat színészei – Hollai-Heiser Anna, Horváth Lilla, Holly, Borbás Gergő, Varjú Nándor – a játékmester, Szőke Gábor segítségével ezekre a szövegekre hoznak létre improvizációs jeleneteket. Az átírt slágereket csak a slammerek és a játékmester ismeri, a néző feladata pedig az, hogy az elhangzott slamek és jelenetek alapján kitalálja, hogy mire is gondolt a költő. Az est végére szerencsére mindenre fény derül.
(Helyszín: Bulgakov Kávéház – Virág-Búza utca 17.)

Október 29. vasárnap

18:00 óra
Dixieland és Klezmer – A Debrecen Dixieland Jazz Band koncertje
A zenekart 1984-ben alapította Gyarmati Zoltán, aki korábban is elismert jazz szaxofonművész volt Debrecenben, és a legendás Debreceni Jazz Quartet tagja. A dixieland megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívást kapott és 1985 óta a Debreceni
Jazz Napok állandó résztvevője. Ma is büszke arra, hogy két évvel megalakulása után, 1987-ben az Európai Rádió Unió Tonderi Fesztiválján (Dánia) sikerrel képviselte Magyarországot, és már 1989-ben eljuthatott az európai oldtimers zene kiemelkedő ünnepére a Drezdai Dixieland Fesztiválra. A Debrecen Dixieland Jazz Band azóta Európa csaknem összes országában és két alkalommal a jazz őshazájában, az Egyesült Államokban, ezen belül New Orleans-ben is nagy sikert aratott. Ezen túl természetesen a különböző hazai jazz és dixieland fesztiválok rendszeres vendége, a Magyar Rádió mellett Európa számos országa közvetíti műsorait. Sok emlékezetes koncertet adott neves vendégművészekkel (pl. Champion Jack Dupree, Michael White, Eric Alexander, stb.) és rendszeresen lép fel kiváló magyar jazz zenészekkel (Molnár Gyula, Joe Fritz, Gyárfás István, Subicz Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, stb.). A zenekar repertoárjában a népszerű dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett különböző stílusok dixieland-es megszólaltatása is szerepel (klezmer, hot jazz, modern szerzemények). Az együttes munkáját Hajdú-Bihar megye Aranyéremmel, Debrecen Megyei Jogú Város Csokonai-díjjal és Debrecen Kultúrájáért díjjal ismerte el. A Debrecen Dixieland Jazz Band része Debrecen Értéktárának. Legutóbbi elismerése a Megéve-i Jazz Verseny Közönség Díja (2018). A zenekar tagjai: Gyarmati Zoltán alapító, szaxofon; Gyarmathy István klarinét, zenekarvezető; Kovács János trombita/ének, művészeti vezető; Tóth Dániel harsona, Tikász Sándor bendzsó/gitár/ének, Kerekes Imre tuba, Pataji Géza dob, Kovács Marietta Mária hegedű, ének.
(Helyszín: Tranzit Ház: G. Baritiu – Malom u. 16. szám / bejárat a Névtelen utca felől)

Az eseményeken a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szervezők:
Dialógus Egyesület, Kolozsvári Zsidó Hitközség, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Határtalan Kultúra

Támogatók:
Külgazdasági és Külügyminisztérium, Kolozs Megyei Tanács (Consiliul Judetean Cluj), Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, Communitas Alapítvány, Dutch Jewish Humanitarian Fund

Partnerek:
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Tranzit Alapítvány

Média támogatók:
Transindex, Fő tér, Szabadság, Kolozsvári Rádió, Kolozsvár Televízió Magyar Adás

https://www.facebook.com/events/466023353904786

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»