Események betöltése

Kísérd el te is utolsó útjukra a Margit hídnál talált áldozatokat!

  • Ez az esemény elmúlt.
  II. Nagy Imre tér Budapest, 1027 Magyarország
 

Jövő hét pénteken, 11 órakor a Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat. Verő Tamás rabbi és Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány elnöke kezdeményezésére a Duna vizében megtalált csontmaradványokat szállitó mikrobuszt autóval lehet kísérni a Nagy Imre térről a Kozma utcai zsidó temetőig. A szervezők kérik, hogy minél többen csatlakozzanak a konvojhoz!

A temetésen – melyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) közösen szervezett – nemcsak a zsidó felekezetek, hanem a keresztény történelmi egyházak képviselői és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is ott lesz, hogy részvétüket fejezzék ki az áldozatokkal szemben.

A Nöri elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin felidézte: a 2011-ben a Margit híd felújításakor megtalált emberi maradványok között bizonyíthatóan vannak a vészkorszak idején a nyilasok által a Dunába lőtt áldozatok. A ruhamaradványok és a vizsgálatok azonban azt is igazolták, hogy nem csak zsidó emberek maradványait találták meg, ami sokáig késleltette végső nyugalomra helyezésüket.

Tavaly augusztusig az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet (ISZKI) őrizte és vizsgálta a csontokat. Susa Éva, az ISZKI főigazgatója ekkor fordult a Nörihez, “baráti segítséget kérve” egy olyan intézettől, amely jó kapcsolatot ápol valamennyi történelmi egyházzal. A Nöri partnerként a Mazsihiszt mint Magyarország legnagyobb zsidó közösségének érdekképviseleti szervét kereste meg. Heisler Andrással, a szervezet elnökével “együtt gondolkodva és dolgozva” fél év alatt mindenki számára elfogadható megoldás született.

Vallásjogi nehézség volt a nem zsidó emberek zsidó temetőben eltemetésének tilalma, a Mazsihisz Vallási Bíróságának véleménye szerint ugyanakkor ez a háborúban elesettekre nem vonatkozik. Ők származásuktól függetlenül nyugodhatnak zsidó temetőben, sőt vallási kötelesség is a zsidó származású elesettekkel együtt végső nyugalomra helyezni őket – ismertette a Nöri elnöke.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»