Események betöltése

Kell-e Sorsok háza? Gerő András és Karsai László történészek

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

Kell-e Sorsok háza? Avagy miként emlékezzünk meg a holokausztról? A beszélgetés és vita sok új ismeretet kínál és több különböző véleményt is megvilágít a projektről. A történészekkel Dési János újságíró beszélget.

Meghívott vendégeink Gerő András, az ELTE-BTK tanszékvezető egyetemi tanára, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, a Közép-Európa Egyetem professzora, az MTA doktora, Széchenyi-díjas történész, valamint Karsai László, az SZTE BTK Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára  és a Yad Vashem Archives Magyarországi Kutatócsoportjának vezetője.

 

 Sorsok Háza Józsefvárosi pályaudvar

 

A “Sorsok Háza” elnevezésű, a Józsefvárosi pályaudvarra tervezett új holokauszt kiállításról és oktatási központról:

„Rohamtempóban készül a kormány a holokauszt jövőre esedékes 70. évfordulójára. Négy időpont köré szerveződik az egész éves megemlékezés: január 27., a nemzetközi, április 16., a magyar, augusztus 2. pedig a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Utóbbira időzítve adnák át a felújított komáromi erődöt és  emlékművet. Új dátum a november 9., amely a költő halálának 70. évfordulójaként, Radnóti Miklós emléknap lenne.

A kormány látszólag igyekszik mindenkinek megfelelni, az év eseményeit, fejlesztéseit a Lázár János vezette Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság vitatja meg, melyben zsidó szervezetek és egyesületek, így a Mazsihisz, továbbá Németország, Ausztria, Izrael és az Egyesült Államok nagykövete is részt vesz. Egyelőre két nagy projektről döntött a kabinet. Az egyik a másfél milliárd forintos civil alap létrehozása. Ennek célja, mondta L. Simon László fideszes politikus, hogy segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a civil szféra aktivitását. A pályázat keretében támogatják a helyi közösségeket ért veszteségeket bemutató programok szervezését, a holokauszt tudományos feldolgozását, valamint új művészi alkotások elkészítését, a holokauszttal kapcsolatos kiállítások rendezését, tudományos konferenciák megtartását.”

(Karsai László: Kirakatberuházások a holokausztévre | Népszava | 2013. október 05.)

Dési János újságíró, rádiós és televíziós műsorvezető szeretettel vár minden érdeklődőt a beszélgetésre.

 

Jegy


Belépő: 800 Ft, Bálint Ház Tagságival: 600 Ft, Bálint Ház Hűségkártyával: ingyenes! Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a fodor.natalia@balinthaz.hu címen. Ha ír a rendezvényről, ingyenes belépést biztosítunk.

 

Jegy


Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a fodor.natalia@balinthaz.hu címen. Ha ír a rendezvényről, ingyenes belépést biztosítunk.

[iframe allowtransparency=”true” frameborder=”0″ scrolling=”no” src=”http://www.contactme.com/525e9b20070272000201e3e0/embed” style=”height: 580px; width: 510px;” ]

Hohmecolás Dési Jánossal – Kell-e Sorsok háza? Avagy, miként emlékezzünk meg a holokausztról.

A beszélgetés és vita sok új ismeretet kínál és megvilágít több nézetet a projektről. Dési János újságíró, rádiós és televíziós műsorvezető szeretettel…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»