Események betöltése

Judafest hetedszer – Magyarország legnagyobb közösségi fesztiválja a Kazinczy utcában

  • Ez az esemény elmúlt.
  Kazinczy utca Kazinczy utca
Budapest, 1075 Magyarország
 

Június 8-án egy napba sűrűsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava: ingyenes koncertek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, VB-zóna, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket. Este a város leghosszabb asztala mellett nagycsaládosokat látnak vendégül a szervezők.

Az Európa nagyvárosainak zsidó negyedei között is egyedülálló városrészt átszelő Kazinczy utca, az egykori Kereszt utca, ahol kóser éttermek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak, kirakodó- és tudásvásárnak, és a zsidó kultúrához kapcsolódó, izgalmas programoknak ad helyet.

Az Elektrotechnikai Múzeum udvarán felállított Gyerekszínpadon a Rutkai Bori Banda családi koncertjével indul a nap, majd a Játékszín Süsü előadásának részleteivel, a Batyu Színház előadásával, tombolával, szörpivó és palacsintaevő versennyel folytatódik a program. A Nagyszínpadon többek közt kóser stand-up és a Jónás Vera Experiment koncertje látható, este pedig Gájer Bálint, valamint Lombos El Marci és a Juhász Attila Jazz Quartett fellépése zárja a napot. A Nosalty Gasztro Színpad programja pedig 13 órakor kezdődik Dés Mihály 77 pesti recept című könyvének bemutatójával és kóstolóval.

A holokauszt 70. évfordulóján rendezett emlékévben a szervezők az idei fesztivál egyedülálló programjával már az előttünk álló 70 évre, a békés egymás mellett élésre kívánják felhívni a figyelmet: délután 6 órakor kezdődik az a közösségi vacsora, amelyen egy 50 méter hosszú asztal mellett VII. kerületi nagycsaládosokat és zsidó nagycsaládosokat látnak vendégül. A menü gulyásleves lesz és az a több száz palacsinta, amelyet különböző szervezetek és vállalatok képviselői egymást váltva készítenek a délután folyamán.

A fentiek mellett VB-zóna különböző méretű csocsóasztalokkal és felfújható kapuval, hennafestés és a zsidó negyed elrejtett zugaiba vezetett séták várják az érdeklődőket.

A Judafest Utcafesztivál valamennyi programjára ingyenes a belépő.

A rendezvény főtámogatója a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány, amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»