Események betöltése

Izomzsidó – Yudl Rosenberg és a konstruált mítosz: Lőw rabbi titkos élete

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

Új programsorozatot indítunk azoknak, akik nem a történelemkönyvekből akarják megismerni a múltat, és nyitottak az izgalmas intellektuális megközelítésekre. Takáts Márk újgenerációs történetmesélő, aki teljesen más szemszögből boncolgatja a zsidóság nagy kérdéseit.

A Gólem a csodarabbi által életre keltett agyagbábu. Engedelmeskedni is csak neki engedelmeskedik, és az ő hatalmában áll az életének esetleges elvétele is. A beavatott személynél van a Gólem készítéséhez szükséges szó, mozdulat, vagy szám, esetleg mind a három együtt, vagyis a Gólem életre keltésének a rituáléja.

A Gólem az üldözött zsidóságot megvédeni kelt életre. Az Izomzsidó a zsidóság bizonyítéka, hogy a közmegegyezéssel ellentétben a népük nem nyeszlett és beteges. Az Izomzsidó az üldözött zsidóságot megvédeni kel életre. Ő a modern, demisztifikált világ góleme.

Az előadások során a két toposz történelmét követjük végig filmeken, regényeken, képregényeken, népmeséken, festményeken, filozófiai, tudományos és történelmi szövegeken keresztül. Vizsgáljuk a különbségeiket, hasonlóságaikat, a köztük lévő esetleges narratív-történelmi kontinuitást. És eközben ezzel együtt vizsgálnunk kell, így vizsgáljuk is a zsidóság utolsó ötszáz, és a következő ötszáz évét. Vitatkozunk, megbeszélünk, ítélkezünk. 

Első előadás: Yudl Rosenberg és a konstruált mítosz – Lőw rabbi titkos élete

Yudl Rosenberg vitathatatlanul az egyik legmeghatározóbb figurája a Gólemtörténet jelenlegi interpretációinak. 1909-ben megjelent műve, a “The Wondrous Deeds of the Maharal of Prague”, amellett, hogy sok tekintetben megelőzi korát, alapvetően határozza meg, hogy hogyan gondolunk a Gólem történetre a következő évszázadban, nem mellesleg pedig a megjelenésének és terjesztésének a körülményei is regénybe illők. 

A szöveg lapjain megjelenő Lőw rabbi egy misztikus tanokban jártas, a kabbala mágiáját gyakorlati értelemben hasznosító karakter, azonban ez a történelmi Lőw rabbival nem összeegyeztethető. Hogyan és miért alakulhatott ki ez a kép? 

Szerdánként 19.00-kor, egyelőre online.  Az első előadás ingyenes! 

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/81956415247?pwd=NnJBQ0pSWmN2WUxneDFqeFNjR2lCQT09 

Meeting ID: 819 5641 5247

passcode:5782 

FB LIVE: www.facebook.com/events/4750551651701624/
www.facebook.com/events/4750551651701624/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»