Események betöltése

Indul a könyvfesztivál

  • Ez az esemény elmúlt.
 

A könyvfesztivál egyik szenzációjának ígérkezik Bogdan Wojdowski A holtaknak vetett kenyér című regénye, különös tekintettel a holokauszt emlékévre. A szerző Lengyelországban nagyra becsült, de Magyarországon még szinte teljesen ismeretlen. Az emlékezés, a múltfeldolgozás nehézségeiről, az identitás kérdéseiről beszél Benjamin Stein A vászon című izgalmas regényében. Ma indul a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

A könyvfesztivál egyik szenzációjának ígérkezik Bogdan Wojdowski (1930-1994) A holtaknak vetett kenyér című regénye, amelyet a Park Könyvkiadó jelentet meg Pálfalvi Lajos fordításában. A bemutató április 26-án, 14 órakor lesz a Márai Sándor teremben, a lengyel vendég az író szakavatott ismerője, Alina Molisak, a Wojdowski-monográfia szerzője, a Varsói Egyetem tanára lesz. A beszélgetést Halasi Zoltán József Attila-díjas költő, író, műfordító vezeti, közreműködik László Zsolt színművész.

A Lengyelországban nagyra becsült, de Magyarországon még teljesen ismeretlen Wojdowski egy varsói zsidó családban született, apja katonaként védte Varsót 1939-ben a németek ellen. Szülei a lezárt gettóba kerültek, de mindennap kijártak dolgozni a gettóból, így sikerült megszervezniük, hogy elrejtsék fiukat és lányukat a falon kívül. Apja 1942 őszén neki adta az összes pénzét, és azt mondta: „vigyázz magadra, mert egyedül maradsz”. Hamarosan tényleg magára maradt, azt sem tudta, hogy szüleivel a majdaneki vagy a treblinkai haláltáborban végeztek-e.

Wojdowski különböző helyeken, gyakran üres lakásokban bujkált, majd Varsó környéki falvakban vészelte át a háborút. Élete végéig sem tudta feldolgozni a történteket, még a regényírás sem segített rajta. Öngyilkossági késztetéssel küszködött, és végül valóban önkezével vetett véget az életének.

Az emlékezés, múltfeldolgozás nehézségeiről – Benjamin Stein: A vászon

Különleges kiadvánnyal egy forgatható könyvvel jelentkezik a Napvilág Kiadó a könyvfesztivál alkalmából. Benjamin Stein A vászon című regénye olvasható elölről, hátulról. Két címlap, két elbeszélő, két történet – középütt találkoznak.

Az egyik történet az Izraelben ortodox zsidóként nevelkedő Amnon Zichronié, aki aztán Zürichbe, majd az USA-ba kerül és pszichoanalitikus lesz, a másik a Kelet-Németországban született újságíróé, Jan Wechsleré, akinek a könyv kezdetén váratlanul hoznak egy csomagot, amelyikről a leghalványabb elképzelése sincs, kié lehet…

S máris itt van néhány kérdés:

Mit ér az emlékezet? Azonosak vagyunk-e az emlékeinkkel?

Mi a helyzet az identitásvesztéssel? Az identitáskereséssel?

Mi az igazság? Ráadásul: melyik igazság az igazabb? Amelyik elpusztít, vagy amelyik éltet?

Mi igaz és mi nem, mitől igaz és mitől nem, igaz-e egyáltalán bármi?

Amúgy meg: ki ölt meg kit? Megöltek egyáltalán valakit?

Zsidó történet? Lehet-e vajon „csak” annak olvasni?!

Ez az immár több kiadást megélt regény nem is két-, többfedelű.

Stein vérbeli elbeszélő. Történetként valóságos krimit sző, a mese magával sodor, s a gyanútlan olvasó észre sem veszi, hogy a szerző közben a létezés legfontosabb kérdéseit feszegeti.

A könyvbemutató időpontja: 2014. április 26., szombat, 15 óra, Supka Géza terem

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

A 2014. április 24. és 27. között megrendezendő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Sofi Oksanen finn író lesz.

A világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Speciális programunk a Könyvtáros Klub, a közel 3000 könyvtárost megmozgató szakmai fórum.

A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»