Események betöltése

Hitelválság, előítéletek, robbanásközeli társadalmi feszültségek – könyvbemutató

  • Ez az esemény elmúlt.
  Mazel Tov Akácfa utca 47
Budapest VII., Magyarország
   

Hidas Judit új regénye, a Seb a 2008-as hitelválság idején három család egymásba fonódó történetét meséli el. A könyvben fontos szerepet kapnak az előítéletek mind a romák, mind a szegények, de még a felső-középosztálybeliek, illetve férfi és nő vonatkozásában is.

Alex és Emma, az agglomerációs villalakó házaspár sorsa újra meg újra összekapcsolódik két másik páréval, a lecsúszóban levő Gyalu és Betti, valamint a páriasorba született Flóri és Ildi életével. Mindannyian fojtogató gondokkal küszködnek, és  eddigi egzisztenciájuk összeomlása fenyegeti őket.

„Mindenki a másikra mutogat, mást okol a nyomoráért, prekoncepciókat gyárt, legyen akár szegény, akár jómódú. Ezek az emberek olyan világban élnek, amelynek az alapvető működését nem tudják befolyásolni, kiszolgáltatottnak érzik maguknak a tőlük független folyamatoknak, és ténylegesen magukra is vannak hagyva, ezért egymás ellen fordulnak, mert egymás felett még mindig van némi hatalmuk” – mondja az író a könyvről, amelyben arra tett kísérletet, hogy megépítse a mai magyar társadalom modelljét a 2008-as hitelválság apropóján a maga feszítő problémáival, kilátástalanságával, reményeivel, konfliktusaival.

A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható társadalmi regénynek, krízisregénynek, kriminek vagy épp szerelmi történetnek.

Hidas Judit

Márton László a könyvről

„A Seb, noha kíméletlen látlelet a mai magyar társadalom egy részéről, mégsem szomorú könyv. A sorsok vigasztalanságát ellensúlyozza a cselekményszövés ritmusa és lendülete, a szereplők élettelisége és a szituációkban megmutatkozó visszafogott, finom irónia.”

Visky András a könyvről

„Hidas Judit prózája a legmélyebb emberit keresi, olyan közelségből mutatva be hőseit, hogy az olvasó kénytelen belenézni a reá meredő arcba és a saját arcát vizsgálni benne.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»