Események betöltése

Híres zsidó dallamok a világ körül – koncertsorozat a Jazzrael együttessel és sztárvendégeikkel

  • Ez az esemény elmúlt.
 

 

Jáger Bandi és zenésztársai különleges zsidó zenei élményt ígérnek mindazoknak, akik ellátogatnak a Gödör Klubban és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában megrendezésre kerülő örömzenélésre áprilisban. A zenekar társaságában a hazai zenei élet kiemelkedő művészei: Bíró Eszter, Babos Gyula, Malek Andrea és Szőke Nikoletta idézik meg a zsidó zene gyöngyszemeit.

A Jazzrael zenekar célja a négyrészes sorozattal bemutatni a hazai és nemzetközi zsidó származású, vagy a zsidósághoz kulturálisan kötődő művészek értékteremtő és egyben korszakalkotó munkásságát. A zenekar vendégei országosan elismert művészek, akik elkötelezettek a zsidó hagyományok és az improvizációs jazz iránt.

A sorozat április 5-én (kedd) a Gödör Klubban indul egy Gershwin-esttel, a népszerű Szőke Nikoletta közreműködésével. Az oroszországi zsidó származású, amerikai zeneszerző, George Gershwin (született Gershowitz) önálló zenei nyelvet teremtett azzal, hogy műveiben egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével, sajátos hangszereléssel. Az esten leghíresebb művei, így a Porgy és Bess musical betétdalai is elhangzanak.

Jazzrael együttes

A koncertsorozat április 12-én (kedd) a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ódon falai között folytatódik a Karády-esttel. Karády Katalin amellett, hogy a 40-es évek nőideálja és ikonja volt, sokat tett a zsidókért a nehéz időkben, amiért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki. Ezen az esten a legnépszerűbb sanzonok Bíró Eszter hangján, a Jazzrael egyedi hangszerelésében szólalnak meg.

A sorozat harmadik részében, április 19-én (kedd) Pat Metheny kerül a középpontba a Gödör Klubban. Pat Metheny egyik legsikeresebb lemeze a 2013-ban rögzített TAP – Book of Angels Volume 20 című album, amin John Zorn klezmer alapú kompozícióit dolgozta föl a jazz nyelvén. A világ egyik legnagyobb gitárosának számait az esten a különböző népek zenéit hasonló invencióval integráló, ugyancsak nagy karizmával bíró magyar gitárművész, Babos Gyula idézi meg.

http://www.youtube.com/watch?v=yEY1OgEiVVo

A koncertsorozat negyedik állomásán, április 27-én (szerda) híres magyar, zsidó dalszerzők szerzeményei hangzanak el a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a méltán népszerű Malek Andrea interpretációjában. Felhangzanak többek között Seres Rezső, Gábor S. Pál, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő, valamint G. Dénes György (Zsüti) legismertebb dalai, különleges, soha nem hallott hangszerelésben.

A koncertekre jegyeket elővételben a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) irodájában lehet vásárolni. (Bálint Ház / Budapest VI. ker., Révay u. 16. I. emelet) vagy a koncertek napján, a helyszínen. Jegyárak koncertenként 1500 forint / Érvényes Mazsike Kulturális Kártyával 1300 forint.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»