Események betöltése

Hét mocskos nap – Gárdos Péter könyvbemutató

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

A Bálint Ház és a Libri Kiadó közös szervezésében a szerzővel beszélget Horváth Gergely (Kultúrfitnesz) kevesek számára ismert, mélyebb, személyesebb oldaláról, eddig nem ismert részletekkel: egy soha-meg-nem valósult film emlékéről; a zsidó örökség elvitathatatlan jelenvalóságáról; a Hajnali láz sikerének nosztalgiájáról és/vagy nyomasztó árnyékáról; szexualitás – politika – hatalom szentháromságról; és hogy ezek hogyan hatottak a szerzőre és közvetve a szövegre, amely forgatókönyv helyett végül egy kiforrott szépirodalmi alkotásként végezte.

Mekkora hullámokat vethet egy apró rezdülés a történelem folyamán? Miként kapcsolódhat össze egymást nem is ismerő emberek sorsa?
Hét nap, három család és egy viharos évszázad története tárul elénk Gárdos Péter új regényében.

Vajon mi köze egymáshoz a Berlinben tanuló ifjú Szende Pálnak ahhoz a Szvetlana Tureckajához, aki a 30-as évek Moszkvájában egy végzetes estén éppen a szovjet titkosszolgálatot vezető Berija autójába szállt be? Hogyan kapcsolódik az életük Bódai Eszterhez, aki a budapesti gettóban próbálja túlélni a II. világháború borzalmait? Gárdos Péter új regényében összekapcsolódnak bagatell jellemhibák és a végletes emberi aljasság, az ártatlan testi vágy és a szexuális szadizmus, a kisemberek hétköznapjai és a mindent uralni akaró hatalom törekvései.
A Hét mocskos nap az élet apró esetlegességeiről és brutális szörnyűségeiről mesél, miközben azt kutatja, mi mindenen múlhat egy ember élete. Hét mocskos nap alatt járjuk be Európa XX. századi történetét annak minden borzalmával, titkával, iróniájával, rettegésével és reményével. Három család, egy orvosgyógyszerész dinasztia, egy zsidó boltos família és egy orosz művész család több generációjának meséje, melyet országhatárokon át, férfikézről férfikézre járó titkos fotók kötnek össze egy lányról, aki a kéjt a legkevésbé sem érezhette. Budapesten, Berlinben, Moszkvában, Párizsban és Kazahsztánban ismerjük meg a félelem, a diktatúra, a zene, az irodalom, az erotika és a túlélés mámoros varázsát.

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező, író 1948-ban született Budapesten. A Metropolitan Egyetemen forgatókönyvírást, filmrendezést tanít. Legemlékezetesebb filmjei az Uramisten, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire és a Porcelánbaba. Alkotásai számos díjat nyertek a világ jelentős filmfesztiváljain. Szülei szerelmének igaz történetét Hajnali láz című első regényében írta meg. A kötetből, amelyet harminchat nyelvre fordítottak le, filmet is készített.

A beszélgetés után a kötet 20% kedvezménnyel megvásárolható és dedikáltatható.

A beszélgetés ingyenes, de ajánlott 1500 Ft-os adományával ön a Bálint Házat támogatja további programok és a közösségi élet szervezésében.

További információ: buchler.andras@librikiado.hu

https://www.facebook.com/events/2247786022123912

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»