Események betöltése

Földes Mária: A séta

  • Ez az esemény elmúlt.
  Holokauszt Emlékközpont Páva u. 39
Budapest, 1094 Magyarország
 

Havas Judit előadóművész így írt a műről:

“Miért tartom fontosnak Földes Mária regényéből készült monodráma előadását? Mert figyelmeztet, mert tanít, mert emlékeztet. Nem ismétlődhet meg senkivel, semmilyen módon a kirekesztettség, a semmibe-vevés borzalma….

Egyszer Erdélyi Lajos fotóművész portréját láttam az írónőről…mélységeit megélő élő asszony volt…természetes számomra, hogy közvetítem őt, hogy a bőrébe bújva emlékezem, emlékeztetek. Félek, megértik-e ennek a furcsa koboldos lénynek az üzenetét:aki bevallja: “A mai napig nem mondtam le az álmokról és a

csoda várásról “Aki a legnehezebb pillanatokban is szeretett és akit viszontszerettek, aki soha nem tagadta meg az imádott apát, aki megértette az “úrinő mamát”, aki megőrizte a humorát mindig, minden körülmény között, a poklokban is,…aki katolikus zárdában nevelkedett, s zsidó létére megértette egy vezekelni akaró német lány tettét, s aki hiába “sétált”, a megélt fájdalmat nem feledhette, s kérdezte, folyton kérdezte: „Tessék mondani hova kell ezután menni? Tessék mondani mit kell ezentúl csinálni?”

Hiszek a szó erejében, s tiltakozásul ezért is teszek vallomást Földes Marica sorsáról-sorsával.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»