Események betöltése

Három temető, négy tematikus művészeti séta – Salgótarjáni Utcai …

  • Ez az esemény elmúlt.
  Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető Salgótarjáni u. 6
Budapest, 1087
  jegy.hu
   

Magyarország egyik legkülönlegesebb, építészeti műemlékeiben a leggazdagabb temetőjébe invitáljuk látogatóinkat.  Abba a temetőbe, mely 2002 óta teljes egészében műemléknek van nyilvánítva s amelynek területén  jelentős számú,  világszínvonalban is kiemelkedő  műemlékileg védett síremléket találhatunk. A temető egységes, semmihez nem hasonlító képi benyomása után elveszhetünk a részletek gazdagságában: találhatunk itt anyagában és formavilágában lélegzetelállító mauzóleumokat, a mai napig a modernséget hirdető art deco mellett megfér az antik világ emlékezete, az egyiptizáló oszlop szerves részeként illeszkedik be a klasszikus építészetet idéző  formavilágba. Máshol az oszlop lábazata  olyan szecessziós stílusú megoldást mutat fel, mely egyszerre masszív, és egyszerre légies. Láthatunk olyan sírhelyet is, melynek obeliszkjéről eltűnt hatalmas bronz pálmaágak egy keleti oázist idézett  fel egykoron. Ez a fajta építészeti eklekticizmus, annak gazdagsága csak ebben a temetőben tapasztalható. Az építészek a 19. század legnevesebb építészei voltak, mint Alpár Ignác, Quittner Zsigmond, Vidor Emil, Gerster Kálmán, vagy a szobrász, Maróti Jenő. Külön fejezet illeti Lajta Béla egyedi, örökké megújuló munkásságát, mely a leghangsúlyosabban határozza meg a temető egyéni arculatát, s kinek alakja  kimagaslóan elismert az építészet történetében.  Olyan nagy emberek síremlékei előtt állunk meg néhány szóra,  mint pl. Weisz  Manfréd a gyáros, Hatvany – Deutsch báró a műgyűjtő,  Herz Ármin a szalámi gyáros,  Fényes Adolf a festőóriás, vagy Vázsonyi Vilmos, az első zsidó származású miniszter sírja előtt.
Ebben a lenyűgöző hangulatú temetőben  láthatjuk a zsidó funerális művészet eklektikus gazdagságát,  különös hangsúlyt helyezve a ma is modernek számító art deco művészet néhány igaz gyöngyszemére.

A sétát Hargitay D. Dávid, művészettörténész vezeti.

Jegy.hu – Három temető, négy tematikus művészeti séta – Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető

Salgótarjáni úti Zsidó Temető Ámulatba ejtő, rejtett építészeti különlegességek együttese. A zsidó funerális művészetének ezer arca, ahol a különböző stílusok lenyűgöző hatása kiváltja az oda belépők csodálatát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»