Események betöltése

Hanuka ünnepség-sorozat a Gozsdu Udvarban

  • Ez az esemény elmúlt.
  Gozsdu Udvar Budapest, 1075 Magyarország
   
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Gozsdu Ünnepi Élményudvarában nyolc napon át, estéről estére 18 órakor zsidó közéleti személyiségek, rabbik, zenészek és énekesek vesznek részt a gyertyagyújtáson. Fritz Zsuzsa, Gerendás Péter, Jáger Bandi, Klein Judit, Diána Pandzarisz, Verő Tamás is ott lesz a helyszínen egy-egy este.

A Fény Ünnepének első napján, december 16-án Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója gyújtja a gyertyákat.

16:45 -17:00 (Gozsdu – C-udvar) bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola – Hajléktalanság akció
A Krétakör Szabadiskola és a Goethe Intézet lakhatási szegénységgel és hajléktalansággal foglalkozó programjában résztvevő középiskolás diákok prezentálnak. A diákok a Szabadiskola program idei szemeszterében érintettekkel és szakértőkkel való találkozások élményei alapján vizuális művészeti eszközzel reflektálnak a hajléktalan embereket leíró társadalmi előítéletekre,illetve a kirekesztő és a szegénységet büntető kormányzati és városvezetői döntésekre.

fotó: Csata Judit

17:00-17:30 (Gozsdu – C-udvar) Pneuma Szöv. – 20 forintos hanuka-tűzijáték | szegények utcaszínháza
A Pneuma Szöv. nevű nyitott hálózatot sokan csak Mókus csoportként ismerik, mert tagjai 2012-ben mókusmozgalmat indítottak Budapest VIII. kerületében, azaz a Nyolcadik Tengeren, ahol idén Mókus Maxi személyében saját polármester-jelöltet (sic!) is állítottak. A Mókusok a társadalmi struktúrák réseiben-repedéseiben húzzák meg magukat, és játékos-abszurd utcai ünnepekkel, zenés felvonulásokkal, 20 forintos mókuspompával alakítják (át) a hétköznapok történéseit. A Pneuma Szöv. most a Hanuka nyitányaként a Gozsdu udvar első tűzijátékát celebrálja. A közös tűzijátékot felajánlják a jövőnek, és elküldik a kiszolgáltatottság ellen tüntetőknek.

17:30-18:30 (Kolor bár) Kerekasztal beszélgetés hajléktalanokkal és lakásszegénységben élő emberekkel.
Résztvevők: Gede Márton, a Fedél Nélkül 2099-es terjesztője és Hajas Gábor, a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája.
Moderál: Udvarhelyi Tessza, Közélet Iskolája

18:30-19:00 (Gozsdu – C udvar) Gyertyagyújtás Fritz Zsuzsával, a Bálint Ház igazgatójával – fánk osztás | Zenél: Bíró Nóra és Olti Dávid

19:00-20:00 (Kolor bár) Vallás és szociális aktivizmus – kerekasztal beszélgetés a szegénységről papokkal és rabbival.
Résztevők: Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész, Kelemen Katalin rabbi, Urbán József piarista szerzetes.
Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus

20:00-21:00 Fourtissimo Jazz Orchestra | koncert

December 17-én Dr. Verő Tamás a Frankel Leó úti körzet rabbija gyújtja a második gyertyát. Majd Gerendás Péter és Jáger Bandi duója zenél. Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz és a szefárdi dallamvilág is.

Gerendás Péter

December 18-án Burján Árpád a Bét Orim Reform Zsidó Közösség leendő rabbi növendéke gyújt. Őt követi Samu – Pandzarisz Diána, és Lamm Dávid duója következik. Ők sem ismeretlenek már a szefárdi muzsikához szokott füleknek. Dina a második kisgyermeke születése után a közeljövőben tervezi a visszatérést a teljes Dina Zenekarral.

Diana Pandzarisz

December 19-én Zsolnai Gábor egyike azon keveseknek, akik túlélték a Soá borzalmait. Rendezőként, liberális értelmiségiként érzékenyen reagál napjaink túlzó változásaira. Nem titkolva el soha ezekről a véleményét. Tiszteli, és vigyázza a művészet és a közélet tisztaságát. Őt követi a Jazzrael együttes. Magyarország egyedülálló világ zenei formációja 2006-ban alakult Jáger Bandi vezetésével. Közismert szefárd, héber, yiddish dalok újraértelmezése, tradicionális közel-keleti zenei folklór különleges interpretálása jazz érintésével.
Az együttest országosan elismert jazz zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. A zenekar egy híd szerepét kívánja betölteni kelet és nyugat között, egyesíteni a népek zenéjét, kultúráját
Biró Nóra-ének
Jáger Bandi-zongora
Csejtei Ákos-szaxofon
Bordás József-dob
Pluto Horváth József-bass

Jáger Bandi
December 20-án Dr. Fröhlich Róbert a Dohány utcai Zsinagóga Főrabbija lobbantja lángra az ötödik nap fényeit. Majd Farkas Izsák hegedűművész bemutatja a közönségnek, hogy a zene fogalmai és határa sokkal tágabbak, mint azt elsőre gondolnánk.
A fiatal művész 2010-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, azóta több formációban játszik.

December 21-én Asztalos Károly rabbi gyújt gyertyát, aki szabad idejében, állami iskolákban zsidó vallást tanít a gyerekeknek. Utána CobyStyle dj fog izraeli klezmer zenéket játszani.

December 22-én Radnóti Zoltán a Bét Shalom Zsinagóga, Újbuda körzetének rabbija, aki naivan furcsa célt tűzött ki maga elé: a történelem által sokszor sújtott magyarországi zsidóságnak szeretne újból célokat és öntudatot adni, mert ezzel tartozunk a nagyszüleink nemzedékének. Klein Judit énekművész előadása teszi felejthetetlenné ezt az estét.

December 23-án a Hanuka Ünnepének utolsó napján Eichner Viktor gyújtja meg a nyolcadik gyertyát. Ő a MAZSIHISZ Ifjúsági Csoportjának a tagja, a Szarvasi Ifjúsági Tábor korcsoport vezetője, Hanoar Hatzioni Ifjúsági Szervezet korábbi vezetője. Az estét Bíró Nóra és Jáger Bandi duója zárja.

Gozsdu Hanuka