Események betöltése

Hanuka Fesztivál- ZSK 2028 projektbemutató

  • Ez az esemény elmúlt.
  Auróra Klub Auróra utca 11.
Budapest, 1084 Magyarország
 
   
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Auróra idei két napos Hanukai programjai leginkább a Marom Budapest Hanukai összművészeti eseménye a Zsidó Kultúra 2028 Projektjére épül. (A RÉSZLETES PROGRAMÉRT GÖRGES LEJJEBB)

ZSK2028 – Zsidó Kultúra 2028

Budapest 1945 előtt pezsgő zsidó művészeti, kulturális és szociális élet színtere volt. Ezzel szemben ma nagyon kevés az olyan színvonalas alkotás, ami a mai magyar zsidóság múltját és jelenét értelmezi, ábrázolja és azzal kapcsolatban kérdéseket tesz fel, vagy színvonalas új elemekkel gazdagítja. Annak ellenére, hogy jelenleg Budapesten található Közép-Európa legnagyobb élő zsidó közössége, akik nagy többségben értelmiségi / kreatív területen dolgoznak, a zsidó művészeti, kulturális és közösség projektek sokszor egy szűk körön belül maradnak, és a színvonaluk sem mindig kiemelkedő A kortárs zsidó kulturális felhozatalt az egy-egy külföldi meghívott időről időre feldobhatja, de mi azt gondoljuk lenne épp elég magyar téma és tehetség is színvonalasabb, és társadalmilag is relevánsabb alkotások, projektek létrehozására.

Ezért úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy olyan kezdeményezést, ami válaszokat, megoldásokat kínálhat erre a helyzetre. Ennek érdekében tervezünk létrehozni egy zsidó kulturális kezdeményezéseket támogató alapot, amely további pályázati forrásokból. adományokból reményeink szerint folyamatosan bővülni fog. Első sorban olyan eseményeket, programokat szeretnénk létrehozni, támogatni, amelyek részvételiségre törekednek, és egy tágabb közönséget is el tudnak érni.

A jelenleg Zsidó Kultúra 2028 néven futó projekt egy olyan induló alap, ami lehetővé teszi, hogy közösen dolgozzunk, kialakítsuk közös céljainkat, működési formánkat, valamint hogy egy közös platformot hozzunk létre olyan projektek és alkotások felkarolására és bemutatására, amelyek értékeinket képviselik.

PROGRAMOK

PÉNTEK

17:00
FILM
-A Zsidó Kultúra 2028 projekt korábbi eseményeinek videódokumentációja

-Két öreg zsidó cserkész beszélget, Cserne Klára filmje
Anti és Dénes nyolcvan év körüli bácsik, legjobb barátok. A Vörösmarty-cserkészcsapatba jártak, aztán a második világháború miatt nem lehetett kirándulni járni, aztán vége lett a gyerekkoruknak – de azóta is minden szombaton gyűlést tart az ő két személyes cserkész-csapatuk. (Munkabemutató.)

KÉPZŐMŰVÉSZET:
GRÓF Ferenc: ISMERETLEN VÍZ / Unknown water, című projektjének (Enyészpontok II.) folytatása a ZSK2028 részeként
(Az Enyészpontok egy olyan kortárs képzőművészeti projekt sorozat, amely a XX. századi magyar antiszemitizmust és zsidó indentitást tematizálja különböző korszakokban)

VALLÁS:
19:00 óra
Zenés Szombatfogadás a Dor Hádás Közösséggel

SZÍNHÁZ:
20:30 óra
Vízió/Revízió
Közösségi felolvasószínház – KissPál Szabolcs, Cserne Klára, Fenyves Katalin
Mi az emlékezetközösség természete? Ki, miért és hogyan vonja meg a határait?
Hogyan történt ez 100 éve és aktuálisak-e ma az akkori történések tanulságai? A workshop során rövid, intenzív, ugyanakkor felszabadult koncentráció mellett A nyolcadik láng (Szabolcsi Lajos, 1925) című rövid drámát értelmezzük és elevenítjük meg közösen a felolvasó-színház eszközeivel. Közös gondolkodás, játék, tanulság, cselekvés. Közös katarzis!

ZENE
22:00 óra
Hagesher Hanuka Special
NewKlezmerDisco

SZOMBAT

AURÓRA

15:00-16:00
Szavak és dolgok – közelítsetek egymáshoz! – workshop Cserne Klárával
Beszéd által megváltoztathatjuk a világot, amelyben élünk, amennyiben rájövünk, hogy kihez és hogyan szóljunk. Ezt fogjuk próbálgatni most.

2B Galéria (IX ker. Budapest, Ráday utca 47.):

16:30-17:30 óra
Flohr Zsuzsi tárlatvezetése az Életlehetőségek című kiállításán.

18:00
PROJEKTBEMUTATÓ
ZSK 2028
Mit takar a „Zsidó Kultúra 2028”? A Marom Egyesület kezdeményezéseként megvalósuló közösségi kultúraszervezés 2018 tavaszától kezdődően három workshopot szervezett, az ennek eredményeként alakuló projektek prezentációja. kik?
Auróra/kioszk:

19:00
VALLÁS
Hanukai gyertyagyújtás

20:30
SZÍNHÁZ
Rituálék, játékok és ünnepek
Cserne Klára előadása
Leveleki Eszter, Erdély Miklós, Halász Péter közösségi vezetőkként mágikus eseményeket hoztak létre, de nem az ő személyes tetteik dicsőítése vezet az egykori érzetek újraéléséhez – mert a radikális szabadság és a fegyelmezett szabálykövetés új kombinációit nekünk magunknak kell kitalálnunk.