Események betöltése

Gólem Színház: Mamelosn

  • Ez az esemény elmúlt.
 

MAMELOSN

Mi történik akkor, ha három nő férfi nélkül a színpadra kerül? Mi történik akkor, ha a három nőből az egyik az NDK kommunista rezsimjének élharcosa volt, a másik kiábrándult mai német, a harmadik pedig leszbikus és New Yorkba készül? Mi történik akkor, ha ez a három ember egy zsidó családot alkot? A következő előadások időpontjai: 03. 13., 03.20., 04. 30.

A Gólem Színház szeptemberi évadnyitó előadása, a Mamelosn (jelentése: egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám, jiddis, ejtsd: mámelos) a fenti kérdésekre keresi a választ. Borgula András rendező nem minden célzatosság nélkül választotta a Kleist-díjas, berlini Marianna Salzmann drámáját, amelyben a szembenézés a múlttal és a jelennel elkerülhetetlen. Mit kezdjünk a II. világháború hithű kommunistáival, akik a romokból építettek fel egy országot és most ők is kisemmizettek? Lehet-e élni úgy, hogy nem hiszünk semmilyen eszmében? Ezt nevezzük a 21. század hétköznapjainak?

Fotó: Czifrik Balázs

 

A Mamelosn*-ban női sorsok villannak fel, amelyekben ugyan voltak férfiak, de a jelen társtalanul történik meg a szereplőkkel, akárhogy feszülnek neki, hogy saját életüket bármilyen értelmes irányba fordítsák. Ez az igazán remek és finom humorral fűszerezett európai családi és társadalmi dráma 21. század történelmi díszletei között teljes mértékben rólunk szól.

A Mamelosn*, amely a Független Thália Projekt keretében látható, azonban nemcsak témájában, de szereposztásában is különleges. Huzella Júlia mellett, aki szinte mindegyik Gólem Színházas produkció színésze Kerekes Viktória először mutatkozik be a Gólem színpadán, és öt év szombathelyi játék után ismét Budapesten játszik Kiss Mari.

 És hogy a nagy kérdésekre a darabban születnek-e válaszok?

Persze, ahogy az illik:

Rabbi, miért van az, ha én kérdezek tőled valamit, te mindig kérdéssel válaszolsz?

– Miért, kérdéssel válaszolok?

Marianna Salzmann darabjai az osztrák és német színpadokon igen népszerűek, az írónő 2012-ben megkapta a fiatal drámaíróknak járó Kleist-díjat.

Bemutató: Thália Színház Új Stúdió, szeptember 28. 19:30.

Szereposztás: Kiss Mari (Lin), Kerekes Viktória (Clara), Huzella Júlia (Rahel)

Fordító: Varsányi Mari, dramaturg: Németh Virág, látványtervező: Galántai Zita, zeneszerző: Gazda Bence, produkciós vezető: Marcsa Barbara, rendezőasszisztens: Kern Dóra, rendező: Borgula András.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»