Események betöltése

Független vélemény – Prés alatt: Bánki György

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

Pszichiáter, publicista, a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadója, a kilencvenes években a kulturális-irodalmi folyóirat, a Törökfürdő szerkesztője volt. Ő is ott lesz ma, 19 órakor a Bálint Házban a Függelten vélemény – Prés alatt című beszélgetésünkön.

Pszichiáter, publicista, a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadója, a kilencvenes években a kulturális-irodalmi folyóirat, a Törökfürdő szerkesztője volt. Kamaszkorában író szeretett volna lenni, de elmondása szerint nem volt elég bátor hozzá. Pedig a művészlét családi vonás, édesanyja műfordító (Bánki Vera), nagyapja grafikus művész volt (Fery Antal), igazi bohém, akinek az állt az ágya fölött, hogy Itt nyugszik Fery Antal. 18 évesen az orvosira jelentkezett, és “pechére” fel is vették, de most már látja tanulmányainak értelmét a pszichiátriai praxisában. “Nem tudtam, hogy ki vagyok, és még nem is akartam eldönteni, és inkább egy polgári egzisztencia irányába indultam el, mint egy bizonytalan tehetséggel, egy bizonytalan egzisztencia irányába”. És ez a döntés szerinte ma sem hangzik hülyeségnek.

Bánki György

Általános jelenség Magyarországon, hogy mindenki csak a saját családja, csoportja által átélt traumákat tartja fontosnak, a többieké, mintha nem létezne. Jó és rossz csapatban gondolkodunk, és feltétel nélküli, megkérdőjelezhetetlen szövetségesekre, valamint esküdt ellenségekre osztjuk a világot, akiknek nem jár kímélet.

Hol itt a helye a független véleménynek? Hogyan befolyásolja az egyes ember attitűdjét a csoportnyomás? Mi az oka annak, hogyha eltérünk a saját csoportunkon belül meghatározott normától, azért büntetés, kirekesztés jár?

Bánki György pszichiáter
Kende Anna szociálpszichológus
dr. Sándor Zsuzsa jogász

moderátor: Hidas Judit író, a Kibic főszerkesztője

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»