Események betöltése

Fotókiállítás menekültekről

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A menekülő emberekre vethető pillantás olyan is lehet, amely őket hétköznapi, hozzánk hasonlóan békére és biztonságra vágyó, de kényszerűségek okán idegenbe vetett, gyakran kiszolgáltatott helyzetbe került emberekként mutatja be. Elválaszthatatlanul – Déri Miklós és Turay Balázs fotókiállítása.

Nagy a képek felelőssége, ahogy azoké is, akik nézik őket. Az utóbbi hónapok menekültválságát rendkívül könnyű volt úgy látni és láttatni, mint egy homogén, áthatolhatatlan, arctalan, ijesztő tömeg vonulását. Fotókiállításunkban azt mutatjuk meg, hogy a menekülő emberekre vethető pillantás olyan is lehet, amely őket hétköznapi, hozzánk hasonlóan békére és biztonságra vágyó, de kényszerűségek okán idegenbe vetett, gyakran kiszolgáltatott helyzetbe került emberekként mutatja be.

Megnyitó: 2015. november 18. szerda, 18:00 (Bálint Ház 1065, Budapest Révay utca 16.)
Megnyitja: Földes András, újságíró, Index

Turay Balázs fotói kiemelik alanyaikat a tömegből, de máshogyan, mint Déri képei teszik. Az előbbi fotói javarészt áramló, spontán pillanatfelvételek a válság emblematikus helyszíneiről és eseményeiről, Budapestről és vidékről. Turay jelen volt és van (és nem csak ott volt) a kulcsszituációkban. Nála a történések kontextusa is rendkívül lényeges és meg is jelenik a képeken. Csak éppen a fókusz kerül máshová. A kaotikusnak tűnő tömegjelenetek ritmikus, sűrű felszíne mögül, vagy éppen a sötétség alól erős kontúrokkal válnak ki arcok, a szereplők számára fontos mozzanatok, gesztusok, mikro-történések. A fotók között van, amely az események sodrából villant fel helyzeteket, mintegy dokumentálva őket. Más fényképek pedig azt a sokunk számára elképzelhetetlen krízist jelenítik meg szimbolikus sűrűséggel, amely tulajdonképpen bármelyikünk életében bekövetkezhet. Mutatják a határhelyzetet, az úton levést, a hatalmas ég alatt az egymásba kapaszkodást, mint megtartó erőt.

Deri Miklos sajtokep

Ha felidézzük családi fotóinkat, akkor nem sok meglepőt láthatunk Déri Miklós képein – legalábbis abból a szempontból, hogy az egyik legfontosabb kötődésünk hogyan juthat bennük kifejeződésre. A gyerekek ölben, védő-szerető kezekben vannak, vagy éppen nevetgélve, egymásba karolva álldogálnak, míg a szülők a hátteret adják, minden értelemben. Ez eléggé ismerős. A szerencsésebbek számára ugyanakkor teljességgel ismeretlen az, ami nem látszik ezeken a fotókon. Mert itt nem az egyént a tömegbe rántó, láthatatlanná tevő, a mainstream média képei által mutatott kontextus (azaz: köztereken éjszakázás, mások segítségére való ráutaltság, fortyogó indulatok stb.) a téma, hanem éppen ez tűnik el. A kontextus, amely bélyegként vetül emberekre és csoportokra, s amely nemcsak őket magukat, hanem azt a (családi-, emberi-) közösségi hálót is eltünteti, amely mindannyiunkat a leginkább meg tud tartani. Néha akár egy fotós pillantása is elég lehet ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmünket arra, ami igazán fontos: a másik emberre, az egyéni sorsokra, és a bennü(n)k rejlő azonosságokra.

Kurátorok: Csizek Gabriella, Somogyi Zsófia

Megtekinthető: 2016. január 4-ig minden nap 9:00-20:00-ig, programjainktól függően. Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon! Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.,

Kapcsolódó program: december 5. szerda, 18:00: Teszik? Teszik! Civil segítők a menekültválságban

Kerekasztal beszélgetés. Résztvevők: Kalmár Szilárd (Segítsük Együtt a Menekülteket! csoport), Mogyorós Judit (orvos), Kováts András (Menedék Egyesület, elnök), Kékesi Márk (MigSzol, Szeged) Moderátor: Krizsó Szilvia • balinthaz.hu/proaktiv