Események betöltése

Folytatódik a vallásokról közérthetően előadássorozat

  • Ez az esemény elmúlt.
  Csányi5 Csányi utca 5.
Budapest, 1077 Magyarország
 

Folytatódik a Bálint Ház Vallásokról közérthetően című sorozata. Ezúttal Dr. Verő Tamás rabbival a zsidó vallásról beszélgetünk.

Beszélgetünk az alapítókról, az alapításról, a kezdetekrőla hitelvekről, dogmákról a legfontosabb és legjelentősebb vallási ünnepekről, azokról, amelyeket a társadalomnak illik ismernie a rítusokról, szertartásokról, szentségekről (eseményekhez vagy/és az életfordulókhoz kötöttek) a vallás, egyház szimbólumairól, jelképekről és jellegzetes tárgyaikról a szerzetességről, a szerzetesrendekről, a kontemplációról és mindazokról az egyéb szokásokról és kérdésekről, amelyről hallottunk, vagy tévesen tudunk.

Verő Tamás rabbi

A beszélgetéseket Nagy Erzsébet közgazdász, teológus, a Bálint Ház külső munkatársa vezeti, aki egyúttal a sorozat szerkesztője is.

Helyszín: 1077 Budapest, Csányi utca 5.

Megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől. A helyszín teljesen akadálymentesített!

Mi a vallás?

A vallás olyan egyetemes és átfogó fogalom, amelyre nehezen adható egyetlen, átfogó meghatározás: „élményszerű találkozás a szenttel és a szenttől meghatározott ember válasz-cselekménye.” (Gustav Mensching, 1959) vagy másképpen: „szellemi lényekbe vetett hit” (Edward Burnett Tylor, 1871). A két fogalomleírás eltérése a megközelítésből ered, az első a vallás megnyilvánulásait foglalja össze, a második lényegét próbálja megragadni. Az első funkcionális, a második szubsztanciális szemléleten alapuló meghatározás.

Helmuth von Glasenapp (1891–1963) valláskutató, általános megfogalmazásban a következőképpen határozza meg a vallás fogalmát Az öt világvallás c. könyvében:

„Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő – meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben.”

További előadások

Az előző tanévben nagy érdeklődés mellett bemutattunk tizenegy Magyarországon jelenlévő egyházat és működésüket. Az idei tanévben folytatjuk sorozatunkat, melynek keretében további tizenegy vallás, illetve vallási irányzat, közösség autentikus képviselői beszélnek saját meggyőződéseikről illetve a vallásuk legfontosabb kérdéseiről.

2017. október 26. csütörtök 18:00 – Zsidó hagyományok, szokások, ünnepek – Dr. Verő Tamás rabbi és Verő Bán Linda rebecen

2017. november 16. csütörtök 18:00 – Unitáriusok – Szentiványi Ilona lelkész

2017. december 07. csütörtök 18:00 – Amishok – a közösség bemutatása és A kis szemtanú (magyarul beszélő, amerikai krimi, 108 perc, 1985) c. film vetítése

2018. január 18. csütörtök 18:00 – Anglikán – Frank Hegedüs esperes

2018. február 08. csütörtök 18:00 – Erdélyi Gyülekezet – dr Zalatnay István vezető lelkész

2018. február 22. csütörtök 18:00 – Adventisták – dr Szilvási József rektor

2018. március 22. csütörtök 18:00 – Koptok – dr Khalil Youssef esperes, plébános és Shenouda Mamdouh egyházi elöljáró

2018. április 12. csütörtök 18:00 – Üdvhadsereg – Bernhard Wittwer őrnagy

2018. április 19. csütörtök 18:00 – Metodisták – dr Iványi Gábor lelkész

Jegy

Belépő: A teljes sorozatra szóló bérlet ára 5000 Ft (HŰSÉG BÁLINT KÁRTYA – www.balinthaz.hu/tagsagi), persze ha te csak egy előadásra jönnél akkor 900 Ft-ért tudsz belépőt vásárolni.

Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépő vagy a bérletvásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat. Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!