Események betöltése

A Polgár-lányok – Beszélgetéssel egybekötött filmbemutató

  • Ez az esemény elmúlt.
  Kino Szent István körút 16
Budapest, 1137 Magyarország
 

Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet különleges fejezetének hősei, akik már kisgyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek. A Polgár-lányok című filmet a Mazsike beszélgetéssel összekötött vetítés keretében mutatja be. A beszélgetésen részt vesz Polgár Judit.

„Ez a film a sakkról szól, de nem sakk-film. Egy család bámulatos és emberi története, amely a sakk körül forog, ugyanakkor egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az élhető létezés és a folyamatos teljesítés közötti ellentmondásokat” – nyilatkozta Yossi Aviram rendező.

A Polgár-lányok

Magyarországon a Zsidó Művészeti Napok keretében 2017 áprilisában mutatták be a Polgár-lányok életét bemutató, magyar-izraeli dokumentumfilmet.

Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet különleges fejezetének hősei. Három magyar testvér, akik az édesapjuk által kidolgozott, sok irányból támadott, ellentmondásos kísérletnek nevezett, különleges nevelési program keretében már kisgyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek.

Édesapjuk, Polgár László úgy döntött, hogy bebizonyítja: a “zsenialitás” tanulható, és megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. Lányai magántanulóként végezték iskolai tanulmányaikat, miközben édesapjuk edzőként fejlesztette sakk-tudásukat.

http://www.youtube.com/watch?v=ZHUHnDSXC4Q

A film különböző idősíkokat és helyszíneket fog át. Egy családtörténet, amely 40 évet és három kontinenst ölel át, a három lánytestvér életének alakulását, sikereiket, kudarcaikat, elválásokat és egymásra találásokat is nyomon követve.

Írta és rendezte: Yossi Aviram, a film 70 perces. Szereplők: Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia, Polgár Judit, Polgár Klára, Polgár László

****

A filmet a Mazsike beszélgetéssel összekötött vetítés keretében mutatja be a Kino Moziban. A beszélgetésen részt vesz Polgár Judit, a Mazsike „Brüll Alfréd – a Magyar Zsidó Sportért Díj” 2016-os kitüntetettje is.

Időpont: 2017.06.06., kedd, 18:00

Helyszín: Kino Café Mozi (a Vígszínház mellett)

Részvételi díj: 1250,- Ft, 2017-re érvényes Mazsike-kártyával 1000,- Ft

A vetítésen a férőhelyek száma korlátozott, ezért részvételi szándékukat, kérjük, a mazsike@gmail.com címen szíveskedjenek jelezni. A foglalt jegyeket 2017. május 23.-30 között kérjük kifizetni és átvenni a Mazsike irodájában,10:00-16:00 óra között.

További információ: mazsike@gmail.com, tel.: 06-1-311-6665

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!