Események betöltése

Filmvetítés: A megfelelő ember (2014)

  • Ez az esemény elmúlt.
  Izraeli Kulturális Intézet
Honlap:
http://www.izraelikultura.hu/
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Hogyan válhatott egy nacionalista, alsó középosztálybeli férfi Hitler csatlósává, aki a koncentrációs táborok tervének kidolgozásával és megvalósításával milliónyi zsidó, homoszexuális, kommunista és roma származású ember haláláért felelős? Egy film a mindenki által jól ismert tömeggyilkos kifogásairól és a bűntudat elnyomásáról.

1945. május 6-án, a 88. amerikai gyalogos hadosztály katonái elfoglalták Himmler családjának gmundi otthonát a Tegernsee tónál, ahol magánlevelezések, dokumentumok, folyóiratok és fényképek százait találták meg.

A film ezeknek és további archív anyagoknak a segítségével igyekszik felvázolni az SS tiszt Heinrich Himmler életrajzát, aki 1945. május végén egy cián kapszula segítségével öngyilkosságot követett el.

Hogyan válhatott egy nacionalista, alsó középosztálybeli férfi Hitler csatlósává, aki a koncentrációs táborok tervének kidolgozásával és megvalósításával milliónyi zsidó, homoszexuális, kommunista és roma származású ember haláláért felelős? Honnan eredeztethető az ideológiája? Hogyan látta saját magát és hogyan látta őt a felesége, Margarete, a lánya, Gundrun és a szeretője, Hedwig, mint magánembert? Hogyan tudta az a férfi, aki olyan jól ismert német erényekkel rendelkezett, mint a rend, illendőség és jóság a háború és a Holokauszt közepette azt írni családjának: ‘Jól vagyok a sok munka ellenére’? Mi okozhatta azt, hogy lánya a dachaui koncentrációs táborban tett látogatása után azt mondta: ‘Remek volt…’?

Egy film a mindenki által jól ismert tömeggyilkos kifogásairól és a bűntudat elnyomásáról.

A megfelelő ember

A film az Osztrák Kulturális Fórum és az Izraeli Kulturális Intézet közös szervezésében tekinthető meg.

A vetítésre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat október 15-ig a http://tinyurl.com/kqa2ern linken várjuk!