Események betöltése

Festészetet kedvelők köre a Bálint Házban!

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Tolvaly Ernő (1947-2008) életének és művészetének bemutatása.

A művészeti szépség klubja, klubvezető: Nógrádi Péter

Előadó Zászkaliczky Anna Eszter.

A művészi tevékenységnek és a műtárgy fogalmának újragondolása Tolvaly Ernő pályafutásának állandó jellemzője volt.

Az elmúlt hét-nyolc évben festészete sajátos módon “archaizálódott”. Úgy értjük, hogy képei mintha a francia impresszionizmus – elsősorban a nyolcvanas évektől világszerte új fénybe állt Claude Monet – műveinek új szempontú analízisét végezték volna el:azaz virtuális optika- és léptékváltással vizsgálták meg a színviszonyok, színmegfelelések és a nyomhagyás mozzanatait.

Később ragyogó, majd az idők folyamán egyre halálosabban szikkadt fűzöld lombsátrakba, lombzuhatagokba rejtette a szeretett Monet-tól megidézett gesztusokat. Igaz ezeknek az eredetükhöz-eredetihez már csak a delejes áttétel folytán volt közük.

Végül két út keresztezi egymást Tolvaly Ernő képein valóban montázsszerű szintézisben. Nem az ismétlés monotóniája jelenik meg a korábbi formák és érzetek megidézésében. Amellett, hogy a már ismert törött rózsaszín, fűzöld vagy homokszürke ecsetnyomok között új és “váratlan” színek (már-már Van Gogh-os sárga és vörös festékpászmák) villannak fel, inkább az eltökélt fokozás érződik az egymást fedő, egyben erősítő síkokon, melyek átjárhatók a szó szoros és átvitt módján is.

Ingyenes program.