Események betöltése

Fekete-Kovács Kornél és a MAO bemutatja – Bartók: 15 magyar parasztdal

  • Ez az esemény elmúlt.
  Kölcsey Központ Hunyadi u. 1-3
Debrecen, 4026 Magyarország
  port.hu
   


A Modern Art Orchestra Bartók 15 magyar parasztdal lemezének anyaga szólal meg a koncerten, melyen a kortárs jazzben jártas zeneszerzők a gyűjtésekből származó feldolgozásokat hangszerelték big bandre.

A művet Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél – valamennyien a Modern Art Orchestra szólistái – írták át nagyzenekarra, melynek során gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére. Maximálisan tiszteletben tartották a bartóki zongoraanyagot. Egyetlen hangot sem adtak hozzá az egyes tételekhez, nem tettek mást, mint a legelmélyültebb szépirodalmi fordítók: az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hűen ültették át a zongora nyelvét a nagyzenekar nyelvére. A tételek között ugyanakkor különböző mértékben kötött improvizációk hangzanak el, amelyek a kortárs zene, a jazz, és a népzene elemeit felhasználva kommentálják az eredeti bartóki gondolatokat. Az eredeti népdalok szövege és a hihetetlenül pontosan kidolgozott zenei átdolgozás nyomán tökéletesen világossá válik, hogy az adott népdal miről is szól.

A MAO tizenkét éves fennállása óta nemzetközileg is elismert nagyzenekarrá nőtte ki magát, mely számos zenei műfajban elkötelezett, közöttük a jazz, pop, klasszikus és kortárs zenében is kiemelkedő. Az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott és számtalan koncertet adott: Budapesten rendszeresen fellép a Budapest Music Centerben, turnézik Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszott már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Chris Potter, James Morrison, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

A 15 magyar parasztdal című albumon Harcsa Veronika (ének), Gőz László (basszustrombita), és Dresch Mihály (fuhun) is közreműködik, akik a debreceni különleges jubileumi lemezbemutató koncerten élőben is vendégszerepelnek.

Fekete-Kovács Kornél és a MAO bemutatja – Bartók: 15 magyar parasztdal

A Modern Art Orchestra Bartók 15 magyar parasztdal lemezének anyaga szólal meg a koncerten, melyen a kortárs jazzben jártas zeneszerzők a gyűjtésekből származó feldolgozásokat hangszerelték big bandre. A művet Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél – valamennyien a Modern Art Orchestra szólistái – írták át nagyzenekarra, melynek során gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!