Események betöltése

Eszterház Könyvklub – Margaret Atwood, A szolgálólány meséje

  • Ez az esemény elmúlt.
   

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
A képen a következők lehetnek: túra/szabadtériMargaret Atwood Kanada legkitűnőbb íróinak egyike: költő, regényíró, novellista, esszéíró és környezetvédő aktivista. Könyveit lelkesen fogadta nem csupán a kanadai, de az amerikai és az európai irodalomkritika is. Ritka egybeesés, amikor egy, a kritikusai által elismert író egyben a közönség kedvence is – (könyvei rendszerint felkerülnek a bestseller listákra. Ráadásul a feminista szerzők között ritkaságszámba megy, ha valaki az olvasók szélesebb köreiben is ismert és népszerű lesz.

Atwood hősnői többnyire szenvednek – ugyanakkor sohasem passzív, a szenvedést megadóan eltűrő figurák. Atwood elmagyarázta egy kritikusának, hogy a szenvedő hősnőit az élet ihlette. „A nők azért szenvednek a könyveimben, mert a legtöbb nő, akivel eddig beszéltem, szenvedett az életben is” – magyarázta. A feministák kedvenc írójának számít, noha a pályája elején Atwood maga apolitikus írónak képzelte magát– mondta egy másik interjújában. „De aztán elkezdtem ugyanazt csinálni, amit a legtöbb író és pár költő is csinál: belefogtam, hogy leírjam a világot magam körül”.
A szolgálólány meséje – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság szigorú törvények szerint él…
A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.

Bevezető gondolatok és moderálás: Kállay G. Katalin

xxx

Az EszterHáz Egyesület Könyvklubja nyitott, de a részvétel
regisztrációhoz kötött. Regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed
a Bálint Ház korlátozott férőhelyű Salom termében – mi pedig tudjuk, hány résztvevőre számíthatunk.
Évi tagsági díj 4000 Ft
Belépő a júniusi klubba: 2000 Ft

Bejelentkezés: eszterhaz@gmail.com

Szeretettel várnak minden régi és új klubtagot: az

ESZTEREK

https://www.facebook.com/events/2374781945922607/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»