Események betöltése

Esküszünk! Esküszünk? Szerelem, házasság és ami utána van

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Ezúttal a szerelem, a házasság lesz a téma a Zsidó Tanulás Világnapján, amely már ötödik éve kerül megrendezésre a Bálint Házban.

A család, a párkapcsolatok és az intimitás szerves részét képezik mindennapi életünknek, de a 21. században egyre kevesebben tudják vagy akarják megvalósítani a zsidó-keresztény családmodell ideálját. Megszaporodtak a válások, az alternatív családmodellek és a vallási vezetők napi szinten kénytelenek szembenézni azzal a ténnyel, hogy “híveik” egész máshogy élnek, mint amit az általuk hirdetett vallási hagyomány ideálisnak tart. Az egyik elterjedt vezetői stratégia a szemet hunyás, ami leginkább a struccpolitikához áll közel. A másik, a kevéssé hatékonynak tűnő módszer, a régi modell védelme a megváltozott társadalmi valóságban. A harmadik, az őszinte szembenézés a kihívásokkal, és az új megoldások megtalálása lenne, de kérdés, hogy van-e reális lehetőség a heteroszexuális, házasság előtti szexet ellenző, hagyományos holtomiglan-holtodiglan mintát hirdető vallásoknak arra, hogy e kérdésben komolyan vehető alternatívát kínáljanak. Gyere és mondd meg, mi a negyedik!

Részletes program

✡ 16:30 – 17:30 ✡ Gyorstalpaló
Borgula András a filmeken, Toronyi Zsuzsa zsidó kegytárgyakon keresztül fog közelebb vinni minket a témához.

✡ 17:30 – 18:30 ✡ Balagan
Kérdezősködhet mindenki kedve szerint, akár négyszemközt, az intézményes párkeresésről (Györgyi Asszony), a házasságról (Verő Tamás rabbi) és a ketuba rejtelmeiről (Magyar Sára).

✡ 18:30 – 19:00 ✡ Előadás
A klasszikus zsidó szexuálerkölcs haláláról és egy új zsidó szexuáletika szükségességéről Balázs Gábor eszmetörténész tart előadást.

✡ 19:00 – 20:15 ✡ Kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők: Iványi Gábor metodista lelkész, Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Fináli Gábor rabbi és Udvari Judit pszichológus, párterapeuta
Moderátor: Toronyi Zsuzsa a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

Mi az a Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning]?

Adin Steinsaltz rabbi, 2010. november 7-re fejezte be hatalmas munkáját. Elkészült a Talmud fordításával és az ehhez kapcsolódó magyarázatokkal. Munkája egyben a küldetése is, hogy a zsidó emberek visszatérjenek a talmudi szövegek tanulásához. Azóta évről évre a zsidó közösségek mindenhol a Földön csatlakoznak a Global Day of Jewish Learning eseményhez.

Ingyenes program.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»