Események betöltése

Elszakadóban – tudósítás egy MOZGÓ VILÁG-ról

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Janus Egyetemi Színház (JESZ) színészei és a K2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter a nyolcvanas évek legendás irodalmi-politikai afférja alapján gondolják végig a szólásszabadság, a hatalommal szembeni konfliktus vállalásának lehetőségeit akkor és most. Az Elszakadóban a Bálint Ház 20. Savuotjának nyitó előadása.

 

Mi történik, ha a hatalom lecseréli egy fontos folyóirat főszerkesztőjét? 1983 szeptemberében leváltják a “szabadság kis köreiként” számon tartott orgánum, a Mozgó Világ főszerkesztőjét, amit a korszakban példátlan szolidaritási hullám követ: a teljes szerkesztőség lemond, a lapot számos szerző bojkottálja, akad, aki mind a mai napig. Mindeközben persze a bojkott részvevőinek fogalmuk sincs, meddig áll még fenn a rendszer. A Janus Egyetemi Színház (JESZ) színészei és a K2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter a nyolcvanas évek legendás irodalmi-politikai afférja alapján gondolják végig a szólásszabadság, a hatalommal szembeni konfliktus vállalásának lehetőségeit akkor és most. Az Elszakadóban a Bálint Ház 20. Savuotjának nyitó előadása.

AZ ELŐADÁS ELŐTT 18:30-tól NÉMETH GYÖRGY – A MOZGÓ VILÁG TÖRTÉNETE 1971-1983 c. KÖTET SZERZŐJE – BESZÉLGET A “RÉGI” MOZGÓ VILÁG SZERKESZTŐIVEL!

Alexa Károly: a szépprózai rovat vezetője, 1978-1981; felelősszerkesztő-helyettes, 1979-1980; főszerkesztő-helyettes, 1980-1981; az irodalmi rovat vezetője, 1981-1983;

Berkovits György: a szociográfiai rovat vezetője, 1975-1983;

Mányoki Endre: a krónika és a programrovat vezetője, 1980-1981; a vers- és a figyelő rovat vezetője, 1981-1983.

Játsszák: Cserdi Zsolt, Ágoston Gáspár, Horváth Marin, Gácsik Dénes Frigyes, Kecskés Alexisz,Szabó Márk József, Zakariás Máté, Stranyovszky Zsófia, Kocsis Viktória, Halász Bianka, Mohay Réka, Szegedi Edit Anna

Díszlet-jelmez: Pignitzky Ádám

Stáb: Regényi Gábor, Tolnay Donát, Varga Vivien

Rendezte: Benkó Bence és Fábián Péter

“Az előadás friss, önreflexív, az alkotók generációjának saját tapasztalatából is építkező produkció. (…) Alapkérdéseket feszeget: az előadóknak egyet kell-e érteniük a szerepükkel, kell-e, hogy véleményük legyen róla, s hogy valójában már a jelenlétük állásfoglalás…”

Ingyenes program.