Események betöltése

Életlehetőségek

  • Ez az esemény elmúlt.
  2B Galéria Ráday utca 47
Budapest, 1092 Magyarország
  2B Galéria
Honlap:
http://www.2b-org.hu/
   

Flohr Zsuzsi | Életlehetőségek
kurátor | Pacsika Márton
megnyitó | 2018. november 22. 19:00
a kiállítást megnyitja | György Péter

Flohr Gyula élete nem volt egyedi, ahogy az azt alakító történeti és személyes körülmények sem voltak azok. Története a közép-kelet-európai vállalkozó férfié, aki megalapozottan bizalmatlan és ellenséges az állami apparátussal szemben, és gyakran autoriter és maszkulin a személyes tereiben.

Flohr Gyula Észak-Magyarországon egy szénkereskedő zsidó családban nőtt fel, ám már gyermekkorában kikeresztelkedett. A munkaszolgálat alatt Borban, a Laznica altáborban építette a keskeny nyomtávú vasutat, majd innen megszökve Josip Tito partizánjaihoz csatlakozott. A Felszabadulás után hazatért, és Budapesten nyitott esszencia- és hengerfestő boltot. Keresztény lányt vett el, zsidóságával pedig élete végéig ellentmondásos, gyakran ellenséges érzései voltak. Vállalkozásait számos alkalommal államosították, utoljára 1957-ben, ezt követően egy állami vállalat alkalmazottjaként dolgozott nyugdíjazásig.

Az Életlehetőségek című kiállításon Flohr Zsuzsi saját nagyapja életét dolgozza fel, elsősorban az annak keretet adó épített környezet megrajzolásán keresztül. A kiállításon egymásnak ellentmondó családi és hivatalos narratívák jelennek meg, melyek árnyalt társadalmi és nemi viszonyokra mutatnak rá, és általában a közép-kelet-európai ember életének lehetőségeire egy folyamatosan bezáruló társadalomban.

A kiállítás a Bundeskanzleramt Österreich, az Osztrák Kulturális Fórum, valamint a Zukunftsfonds Österreich támogatásával jön létre.

Kapcsolódó programok:
2018. november 27. (kedd), 18:00 – 19:00 // Tárlatvezetés Csapody Tamás jogász-szociológussal, a Bori munkaszolgálatosok című kötet szerzőjével

2018. december 20. (csütörtök), 18:00 – 19:00 // Tárlatvezetés Turai Hedvig művészettörténésszel, Flohr Zsuzsival és Pacsika Mártonnal

A kiállítás január 6-ig tart nyitva.

https://www.facebook.com/events/298765027395155

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!