Események betöltése

Digitális Judaika

  • Ez az esemény elmúlt.
  Goldmark Terem Wesselényi u. 7
Budapest, 1077 Magyarország
   

Nézd meg mobil telefonon a Salgótarjáni úti temető építészeti emlékeit, játssz felfedezős kvízjátékot, tanuld meg egy érintő asztal köré ülve, játék közben a zsidó étkezés szabályait. A Magyar Zsidó Levéltár felkérésére a MOME kurzusán készült projektek és néhány előadás hallható többek között Toronyi Zsuzsannával és Darvas István rabbival a Digitális Judaika rendezvényen május 29-én 14 órakor.

Hallgatói projektek

1.       Zoner (Török Marcell, Tarr Kálmán, Krolikowski Dárius, Domokos Fruzsina, Horváth István – BME)

(A szinte teljesen elfeledett Salgótarjáni úti temetőben rendkívüli építészeti emlékekre bukkan a látogató, melyek a kultúra, a politika és a korabeli hitélet jeles alakjairól üzennek. A mobil telefonos alkalmazás a helyszínen képekkel, videóval eleveníti fel az elhunytak emlékét egy vezetés, vagy egy felfedezős kvíz játék formájában.)

2.       Foglaljon helyet! (Korb Hajnalk, Földi Viktor, Karasz Dani – MOME TechLab)

(A Dohány utcai zsinagóga minden padjáról tudjuk, hogy mikor ki bérelte. A web alkalmazással bárki rákereshet nevekre, követheti egy-egy család helyét az évtizedeken át. Az egyes személyekről – ahol sikerült anyagot találni –  információk, fotók  mesélik el, hogy ki is volt az, aki azon a helyen ült anno.)

3.       Kóser étkezés (Alpern Linda, Merényi Zita, Nógrádi Nelli, Papp Laura – MOME; Radostyán Bertalan és Pap Ákos – BME

A zsidó étkezési szokások és a hozzájuk kapcsolódó hétköznapi és ünnepi hagyományok játékos bemutatására törekszik ez az interaktív, digitális alkalmazás. Egy érintő asztal köré ülve, játszva ismerhetjük meg az étkezés szabályait és a mögöttük rejlő kultúrát.

4.       Receptkönyv (Karakas Alexandra, Fórizs Diána, Balla Dániel)

A projekt célja egy, a  XIX-XX. század fordulójáról származó pesti zsidó receptkönyv életre keltése. A Levéltárban őrzött ódon füzetecskében az egykori háziasszony főleg befőttek, gyümölcslevek, felfújtak és sütemények receptjeit jegyezte le. A MOME csapata most újra elkészíti ezeket.  A recepteket képekkel, videóval illusztrálva a weben és egy képeskönyv formájában osztják meg az érdeklődőkkel.

5.       Rejtélyes esküvő (Fazakas Fanni, Szurdi Judit, Tombor Dániel – BME)

Egy megbarnult családi némafilmen egy elegáns esküvőt örökítettek meg. Kik a szereplők, mikor és hol történt a házasságkötés, milyen a menyasszonyi ruha? Hasonló kérdésekkel deríthetik ki a film titkait a látogatók a levéltári látványraktár bejáratánál elhelyezett táblagépeken futó alkalmazás segítségével, sőt az is megtudhatü, hogy hogyan végződött a házasság.

Helyszín: Goldmark terem, VII., Wesselényi utca 7.
Időpont: 2014. május 29. 14 óra

Program:

Ruttkay Zsófia és Bényei Judit: A Digitális Múzeum kurzusról dióhéjban

Toronyi Zsuzsanna: A zsidó örökség a 21. században

Darvas István rabbi: Tanítás a nap jelentőségéről

Gyerekprogram a családkutatóban

“Digitális Judaika” bemutató

A MOME TechLab digitális muzeológia kurzusán remek alkalmazások születtek levéltári tartalmaink interpretálására.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»