Események betöltése

Defiant Requiem – Verdi Terezienben

  • Ez az esemény elmúlt.
   

A Defiant Requiem: Verdi Terezínben egy különleges koncertdráma, amely a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak állít emléket, akik – miközben minden emberi méltóságuktól megfosztották őket – úgy döntöttek, hogy előadják Giuseppe Verdi nagyszabású Rekviemjét. A prágai konzervatóriumban végzett cdv szervezte meg a 150 fős kórust, amely – egy csempészett kotta segítségével, egy szál zongora kíséretében – 16-szor adta elő Verdi ünnepelt zeneművét 1943 és 1944 között. A kórus tagjai egyre fogytak, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták őket, de nem adták fel. Schächter a hihetetlen erőt sugárzó zene és latin szöveg miatt választotta ezt a művet az olasz zeneszerző életművéből, és azzal biztatta a rabtársait, hogy amit nem mondhatnak el szóban, azt elmondják zenében.

Az elkövetett bünök, nem maradnam megtorlatlanul. 1944 októberére a kórus már csak 6o főből állt, majd az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel mind meggyilkolták őket Auschwitzban.

A jelenleg szóban forgó est nem csupán a kórusmű előadása. Sokkal több annál. Murry Sidlin koncertdrámája méltó tisztelettel adózik a koncentrációs táborokba hurcolt és ott meggyilkolt embereknek. A koncertdráma során, Murry Sidlin vezényletével és előadásában Giuseppe Verdi varázslatos zenéjével párhuzamosan hallhatjuk az eredeti kórustagok, a néhány túlélő beszámolóját és láthatunk részleteket abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményeket illetően. A Defiant Requiem Alapítvány Murry Sidlin irányítása alatt járja a világ nagy városait, emlékezik és emlékeztet.

A mostani koncert Rafael Schaechterre és kórusára, valamint a terezini Verdi-előadásokra kíván emlékeztetni. A legfőbb és legáltalánosabb üzenete az, hogy az emberi szellem még a legelnyomorultabb körülmények között is képes felemelkedni.

Irta és rendezte valamint vezényel: Murry Sidlin
Női mesélő: Béres Ilona
Férfi mesélő: Bálint András
Szereposztás:
Ádám Zsuzsanna – szoprán
Szántó Andrea – mezzo
Boncser Gergely – tenor
Kovács István – basszus
Közreműködik:
A Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara
Koncertmester: Herbert Greenberg
Zongora: Philip Silver
Karigazgató: Csiki Gábor megbízott karigazgató

Köszönet illeti Ronald S.Lauder Nagykövetet az előadáshoz nyújtott támogatásáért
Az előadás további támogatói: Az Allianz SE, az Irving Harris Alapitvány ésaz Emberi Jogok és az Igazság védelmére alakult Lantos Alapitvány

https://www.facebook.com/events/224818664739166

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!