Események betöltése

Csányi5 a Judafest Zsidó Budapest Portyán

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

A Csányi5 is a Judafest Zsidó Budapest Portya egyik állomása lesz június 10-én. Nálunk Rubin Eszterrel süthettek kalácsot 12:00 és 17:00 óra között. Akik 12:00 óra előtt érkeznek hozzánk, azoknak érdekes múzeumi tárgyakat kell majd felismerniük, fotózniuk.

A portya a Kazinczy utcából, a Bálint Ház sátrából indul, ahol egy A/3- as kincskereső térképet és feladatlapot kapnak az érdeklődők, ami tartalmazza a helyszíneket és a feladatokat.

Sokat emlegetik mostanában a zsidó Budapestet, zsidó negyedet, különböző okokból. Egy biztos. Ez itt a pest-budai zsidóság bölcsője: a hatodik, a hetedik kerület, a gettó, ahogy sokan hívják. Sokszor csak a soá, a budapesti védett házak, az üldöztetések jutnak eszünkbe ezekről az utcákról, a házakról, a szomorú események. Pedig mielőtt mindez történt, gazdag és színes zsidó élet volt itt körülöttünk, üzletek, zsinagógák, imaházak, szalonok és kávéházak, viták és szerelmek, ortodoxok, neológok, reformok és hitetlenek. Lázadók és tradicionalisták, beköltözők és elmenekülők, ügynökök, házalók és gyártulajdonosok, szóval mindenféle zsidók és családjaik. Ma újraéledt a zsidó negyed, huszonegyedik századian, kocsmákkal, kulturális terekkel, kicsit másképp.

A következő két órát használjátok ki arra, hogy felfedezzétek a zsidó negyed múltját és jelenét, tudjatok meg minél többet ezekről a kis kopott utcákról és mélyükben rejtőző lépcsőházakról, az itt lakó és lakott emberekről.

Nincs előre megírt sorrend, Ti döntitek el, hova mentek először, másodszor, harmadszor.

Sok sikert!

https://www.facebook.com/events/1823675217935080

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»