Események betöltése

Budapesten kívül is van aktív zsidó kulturális élet

  • Ez az esemény elmúlt.
   

Először szervezett Budapesten kívül rendezvényt a Kibic a zsidó kultúra népszerűsítésére április 9-10-én. A vendéglátó Debreceni Zsidó Hitközség és a résztvevő civil szervezetek is úgy vélik, nagyon fontos, hogy a vidéki zsidóság is a figyelem fókuszába kerüljön, és hogy itt is legyen lehetőség a párbeszédre zsidók és nem zsidók között, amelynek kialakítására jó lehetőséget ad a mostani fesztivál.

Pikniket szervezett a zsidó kultúra népszerűsítésére a Kibic Szövetség Debrecenben április 9-10-én, Magyarország második legnagyobb városában, ahol zsidó civil szervezetek mutatkoztak be, illetve filmvetítések, kiállítások, étel- és italkóstolók, gyerekprogramok várták a látogatókat.

„Nagyon fontos, hogy végre nem csak és kizárólag Budapest adhat otthont egy ilyen átfogó, a szervezetek széles skáláját felvonultató szövetség rendezvényének”, mondta a vendéglátó Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás. „Az ország második legnagyobb városában az ország második legnagyobb zsidó közössége él, jó kapcsolatot ápol a többi vallási felekezettel, és a Piknik nagyszerű lehetőség megmutatni, hogy aktív és sokszínű zsidó kulturális és vallási élet létezik Budapesten kívül is”, tette hozzá.

Horovitz Tamás

„A zsidósággal kapcsolatban Magyarországon nagy a tudatlanság”, nyilatkozta a Pikniken résztvevő egyik szervezet, a Centropa Alapítvány munkatársa, Czingel Szilvia. A szakember reméli, hogy az ilyen találkozók megrendezésével csökkenthetők az előítéletek, és egészséges beszélgetések alakulhatnak ki a közönséggel.

A Bálint Ház egyik fő feladatának tartja, hogy együttműködéseket hozzon létre, hogy összehozzon szervezeteket, egyéneket, ismerősöket, ismeretleneket, zsidókat és nem-zsidókat. A szervezet hidakat szeretne építeni és ajtókat nyitni, és így erősíteni a zsidó közösséget. „A debreceni esemény azért fontos számunkra, mert nincs elég gyakran arra lehetőség, hogy Budapesten kívüli zsidó közösség kerüljön a figyelem fókuszába. Szeretnénk kapcsolatokat építeni és megismerni a debreceni zsidó közösséget”, jelentette ki Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója.

A Pikniken szintén résztvevő Haver Alapítvány oktatási tevékenységének egyik legfontosabb eleme, hogy zsidó és nem zsidó fiatalok között alakítson ki párbeszéded, közös munkát. Éppen ezért, tartják fontosnak a Budapesten kívüli programokat, ahol kisebbek a zsidó közösségek, így a párbeszéd kialakulása is nehezebb, több erőfeszítést igényel.

A Gólem Színház másfél éve komoly hangsúlyt fektet a vidéki megjelenésre (megjelenésekre). A ‘Jön a Gólem’ turné alkalmával 12 vidéki városba látogatott el, és meglepően nagy érdeklődést tapasztalt a zsidó kultúra iránt; így szívesen utaznak Debrecenbe is, ahol egyébként a JAG turné befejező workshopját is tartják!

A Jön a Gólem turné utolsó workshopja Debrecenben lesz!

Az Élet Menete Alapítvány nem először jár Debrecenben. A szervezet a város szülötte, Schwarcz Sándor emléktábláját avatta itt a múlt év őszén, és szeretnének a közeljövőben egy hozzá kapcsolódó vetélkedősorozatot is megszervezni a városban. Schwarcz Sándor példamutató embersége és magyarsága történetére épül  vagonkiállításuk is, amellyel 9. éve folyamatosan járják az országot.

„A mostani debreceni  látogatásunk alkalmával szeretnénk a város lakóinak, iskoláinak bemutatni  az Élet Menete Alapítvány programjait: oktatási anyagait, vándorkiállításait, és mindezt azért, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk azzal a közös céllal, hogy a nagyszüleink, szüleink múltja soha ne válhasson gyermekeink jövőjévé”, mondta Földvári Csilla, Az Élet Menete Alapítvány munkatársa.

Az április 10-i rendezvény 17 órakor a Klezmerész együttes koncertjével zárul. A zenekar célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a zsidó folklór zenei oldalát a közönséggel. Garai Péter, a Klezmerész vezetője elmondta, régi vágyuk válik valóra azzal, hogy bemutathatják a debreceni zsidóságnak és Debrecen lakóinak a KLEZMERÉSZ Együttes tradicionális klezmer zenéjét, ugyanis tevékenységük során elsőbbséget szeretnénk biztosítani azoknak a helyeknek, ahol zsidó közösségek működnek. „Szeretettel és jó zenével várunk mindenkit, aki szereti a jó hangulatot, amit persze csak együtt – a közönség és az együttes – tudunk csinálni”, tette hozzá.

Kibic Piknik Debrecenben!

No Description

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»