Események betöltése

Angel San Briz válaszútja – filmvetítés és beszélgetés

  • Ez az esemény elmúlt.
  Csányi5 Csányi utca 5.
Budapest, 1077 Magyarország
   

Angel San Briz válaszútja – filmvetítés és beszélgetés
spanyol dokumentumfilm, 93 perc, 2013

Időpont: 2018. 11. 22. 17:00

Belépő: 900 Ft

A filmvetítés után Dobos Erzsébet történésszel Sólyom Gábor beszélget.

Ángel Sanz Briz válaszútja

Ángel Sanz Briz spanyol diplomata Spanyolország budapesti képviseletének vezetőjeként több ezer magyar zsidó életét mentette meg. A fiatal diplomata szemtanúja volt a zsidóüldözésnek, ami miatt több szóbeli jegyzékben tiltakozását fejezte ki a Magyar Királyi Külügyminisztériumnak a zsidókkal szembeni bánásmód miatt. Miután a követség zsidó származású munkatársait is elhurcolták, hazája külügyminisztériumához fordult, ahonnan azt az utasítást kapta, hogy szabadon bocsátásuk érdekében tegyen meg minden lehetséges lépést. Sanz Briz aztán ezt a felhatalmazást tágabban értelmezte, és felhasználta azt a régen feledésbe merült 1924-es spanyol törvényt, amely szükség esetén védelmet biztosít minden szefárd származású számára. Magyarországon ugyan kevés szefárd származású élt, de voltak spanyolok, spanyol rokonsággal rendelkezők, vagy olyanok, akiknek a rokonai Spanyolországban, vagy Spanyolország által képviselt latinamerikai országokban éltek. Sanz Briz és a követség munkatársai Spanyolország védelmét igazoló okmányokat állított ki számukra: rendes és ideiglenes, egyéni és csoportos útleveleket és védleveleket, valamint házakat bérelt a számukra, ahol biztonságban elhelyezte őket, és az akkori szűkös körülmények között ételt is biztosított a számukra. A többi védett házzal szemben, a nyilasok tiszteletben tartották a spanyol házakat, melyekben gyakorlatilag mindenki megérte a felszabadulást. Amikor Sanz Briz küldetése véget ért 1944 decemberének első napjaiban, életmentő tevékenységét egy ugyancsak spanyol védett, az olasz Giorgio Perlasca folytatta.

Ángel Sanz Briz a Franco rendszer diplomatája volt, fényes karriert futott be, egészen 1980-ban bekövetkezett haláláig. Elsők között ítélték oda neki a Jad Vashem „A világ igaza” elismerést, amit azonban nem vehetett át, sőt, nem is beszélt róla senkinek, mert a 60-as évekbeli spanyol nyitás az arab országokkal kezdődött, és nem kedvezett volna az országnak, ha izraeli kitüntetést vesz át. Így életmentő tevékenységéről sokáig nem is tudott senki.

Spanyolországban azonban, Jaime Vándor, Magyarországon Harsányi Iván, egykori spanyol mentettek folyamatosan küzdöttek azért, hogy Ángel Sanz Briz neve is ott legyen Wallenberg és a többi életmentő között, és széles körben megismerjék, mit tett a magyar zsidókért.

Ehhez a munkához csatlakoztam én is 2007-ben, szerte a világon még élő spanyol mentettek felkutatásával, interjúk készítésével, melyekből előbb magyar, majd spanyol nyelvű könyv készült. Ekkoriban keresett meg José Alejandro González Baztán spanyol dokumentumfilmrendező, aki filmet kívánt forgatni a dokumentumok alapján. A rendező munkatársaként, fordítóként és interjúalanyként is közreműködtem a filmben, melyet Magyarországon, Spanyolországban és Izraelben forgattunk, és amelyet most levetítünk Önöknek.

Dr. Dobos Erzsébet, Budapest, 2018-09-23

https://www.facebook.com/events/2184232311595691

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»