Események betöltése

‘ÁLLÍTSÁTOK MEG AZ ERŐSZAKOT!’ – Táncmű a holokauszt kapcsán

  • Ez az esemény elmúlt.
  Müpa - Művészetek Palotája Komor Marcell u. 1
Budapest, 1095 Magyarország
 

Korunkat eluraló erőszakról beszél az izraeli Kibbutz Contemporary Dance Company Aide memoire című előadása a holokauszt tematikát használva. Az alkotók az új generációk tapasztalataiból és érzelmeiből szemlélik a tragédiát. A 20 éve bemutatott darab a Holokauszt Emlékév részeként 2014. január 5-én és 6-án a Művészetek Palotájában lesz látható.

Aide Memoire (Fotó: Zichron Dvarim)

„Az Aide Memoire nem csak a holokausztról szól. (…) Azért alkottam meg ezt a darabot, hogy elkiálthassam: állítsátok meg az erőszakot! Állítsátok meg a holokausztot!” – így foglalta össze a táncelőadás legfontosabb mondanivalóját a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, Rami Be’er, aki személyes indíttatással bírt az Aide Memoire létrehozásakor. Egy izraeli kibucban nőtt fel, magyar származású holokauszt-túlélő szülők gyermekeként, akik azonban évtizedekig nem beszéltek a múlt sötét fejezetéről. „Amikor úgy éreztem, készen állok arra, hogy szembenézzek a holokauszt rettenetével, megszületett az előadás, amelyben azt az érzést igyekeztem megradagni, amit az ember csak akkor érezhet, ha csapdába kerül” – mondta a koreográfus.

Az előadás díszletéül kilenc alakítható fatábla szolgál, a köztük lévő réseken éppen csak átférnek a táncosok. A szereplők ebben a jelképesen barakkszerű térben megtanulnak létezni, és kiderül, itt nemcsak menekülni, hanem álmodozni, vágyakozni és élni is lehet.

A koreográfiát a színházszerű fogalmazásmód jellemzi, amelyben kitüntetett szerepet kap a világítás, a kosztümök, a sokszínű zenei kollázs, amelyet a Dowland, a Laibach, Stockhausen és a Kronos Quartet zenéi alkotnak. A táncosok két térsíkon táncolnak, a palánkon inkább a testtechnika, míg a talajon a Graham-iskola és a klasszikus balett mozdulatai dominálnak. “Az Aide Memoire ereje abban áll, ahogy a színházi és a politikai, a drámai és a történelmi, az egyetemes és a személyes dimenziókat hatásosan egyesíti” – áll a Müpa ajánlójában.

Aide Memoire (Fotó: Zichron Dvarim)

A Kibbutz Contemporary Dance Company-ról:

A Kibbutz Contemporary Dance Companyt 1970-ben Yehudit Arnon alapította, a libanoni határ közelében található galileai Ga’aton Kibucban. Arnon irányításával a fiatal amatőr táncosokból álló csoport Izrael egyik vezető társulatává vált. Bejárták egész Izraelt, Európát, az Amerikai Egyesült Államokat és a Távol-Keletet. Az együttesben megfordultak a korszak jelentős izraeli koreográfusai, valamint vendégtanár-koreográfusok Amerikából és Európából. 1996-ban az addig táncosként és koreográfusként már évek óta a társulattal dolgozóRemi Be’er lett a művészeti vezető. Ma már az ő munkája és stílusa a társulat védjegye. Jelenleg 60 izraeli és külföldi táncossal dolgoznak. A fiatal tehetségeket folyamatosan keresi a társulat, tréningprogramjaikra többek között a budapesti fellépés alkalmával is tartanak táncos meghallgatást január 6-án a Müpában.

Rami Be’er koreográfusról:

Magyar származású muzsikus családba született a Ga’aton-i kibucban, a mai napig élnek Magyarországon rokonai. Már nagyon fiatalon elkezdett csellózni, később pedig tánctanulmányokat folytatott Yehudit Arnonnál. A Kibbutz Contemporary Dance Companynak 1980-ban lett táncosa és koreográfusa, 1996-ban pedig művészeti igazgatója. Azóta több mint ötven koreográfiáját mutatta be a társulat. Munkáival és gyermekeknek szóló koreográfiáival nagy népszerűségre tett szert, előadásait Izraelben és külföldön számos díjjal jutalmazták. Bár a világ minden tájáról kap meghívásokat, saját együttese számára minden évben új koreográfiát készít. Sokoldalú alkotóként a díszletet, a világítást és időnként a jelmezeket is ő maga tervezi.

Aide Memoire (Fotó: Zichron Dvarim)

Yehudit Arnonról, a társulat alapítójáról:

Yehudit Arnon Juditként látta meg a napvilágot 1926. október 15-én Révkomáromban. Családjával együtt 1944. június 11-én Auschwitzba hurcolták. Miután a birkenaui táborban egy éjszakát éhezve, fázva, mezítláb töltött a hóban, amiért elutasította, hogy táncával szórakoztassa a karácsonyt ünneplő tiszteket, megfogadta, hogy a táncnak szenteli életét. 1945 májusában az olaszországi Avigliano menekülttáborába került, onnan ment Haifába 1948-ban, majd férjével együtt a libanoni határhoz közel fekvő Ga’aton kibuc egyik alapító tagja lett. A mosodában dolgozott, szabadidejében a kor legjobb izraeli táncosaitól – például Gertrud Kraustól és Yardena Cohentől – tanult.

1965-ben, miután Arnonnak sikerül meggyőznie a közösséget a modern tánc fontosságáról, a kibuc táncstúdiót épített, s megnyitotta kapuit a környék tehetséges fiataljai előtt. 1970-ben ebből a csapatból alakult meg a Kibbutz Contemporary Dance Company. Arnon irányításával a kezdetben fiatal amatőr táncosokból álló csoportja Izrael egyik vezető kortárs táncművészeti társulatává vált. Életművéért és oktatási tevékenységéért 1997-ben Izraelben a legmagasabb elismerésben részesítették, Israel-díjat kapott. Bár a társulatot 1996-ban tanítványára, Rami Be’er-re bízta, később is kapcsolatban maradt táncosaival. 2013 augusztusában, 87 évesen hunyt el, a Ga’aton kibucban helyezték örök nyugalomba – ott, ahol az álmai valóra váltak.

Forrás: szinhaz.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»